Το πώς «θα διαχειριστεί η Γερμανία την ιστορική ενοχή της» αναρωτιέται το Spiegel σε δημο��ίευμα στο οποίο τονίζει ότι Γερμανοί πολιτικοί πιέζουν το Βερολίνο για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων τάσσονται υπέρ του αιτήματος της Ελλάδας.

«Πολιτικά, η περίπτωση είναι σαφής: θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα θύματα και τις οικογένειές τους. Νομίζω πως θα ήταν καλό -από τη γερμανική πλευρά- να βάλουμε σε μια τάξη τα του οίκου μας, όσον αφορά το παρελθόν. Πρόκειται για την αναγνώριση ότι έχουμε διαπράξει πολύ άσχημα πράγματα στην Ελλάδα» τονίζει η Γκεζίνε Σβαν του SPD (Σοσιαλδημοκράτες), η οποία επισημαίνει ότι «μπορεί η δυστυχία που προκάλεσαν οι ναζί στους Έλληνες να μην βρίσκεται συνέχεια στο μυαλό των Γερμανών, ωστόσο τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες».

germany.jpg

Για ανοικτά ζητήματα όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων έκανε, εξάλλου, λόγο η Ραλφ Στέγκερ (επίσης του SPD): «Δεν θα πρέπει να συνδέουμε την τρέχουσα συζήτηση για τις αποζημιώσεις με την κρίση του ευρώ. Θα πρέπει να λειτουργήσουν ανεξάρτητα τα δύο θέματα. Αυτός είναι ένα μέρος της συμφωνίας με τη δική μας ιστορία. Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που,αν και έχουν περάσει πολλές δεκαετίες,δεν έχουν λυθεί μέσω του διεθνούς δικαίου».

«Ηθικά και νομικά αυτό το κεφάλαιο σίγουρα θα τελειώσει. Πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αν��ζητήσει μια συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα. Είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει καμία σχέση με την ευρωκρίση» δήλωσε από την πλευρά του ο Άντον Χοφρέιτερ των Πρασίνων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το Spiegel, η νομική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής τονίζει ότι δεν θα μπορέσει να κρατήσει την αρνητική της θέση επί του θέματος επ’ άπειρον η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ένα θέμα είναι το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ σήμερα και ένα άλλο θέμα τα εγκλήματα πολέμου στο Δίστομο και αλλού.