​Πυρ και μανία έγινε ο υπουργός Παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, όταν έμαθε για την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να επιβαρύνει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνοντας από 1 έως 31% τις χρεώσεις για το τέλος υποστήριξης της «πράσινης» ενέργειας το οποίο, εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Με σκληρή ανακοίνωση το υπουργείο κάνει λόγο για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις» με τις οποίες επιβαρύνονται τα οικιακά τιμολόγια. Χαρακτηρίζει «απολύτως απαράδεκτη την απόφαση» και «εξοργιστική την μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να μην δημοσιοποιηθεί».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης:

«Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει για μια ακόμα φορά το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, τους αγρότες και άλλες επιχειρηματικές κατηγορίες, είναι επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη και κυρίως είναι απαράδεκτη, πρωτοφανής και εξοργιστική η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί.

Να σημειώσουμε ότι, η μνημονιακή αυτή απόφαση της ΡΑΕ ελήφθη στις 30/12/2014, δηλαδή στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και προφανώς, σε συμπαιγνία με την απελθούσα Κυβέρνηση και για μην προκαλέσει δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της, έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι, για να δημοσιοποιηθεί δύο και πάνω μήνες μετά, στις 04/03/2015 επί των ημερών της νέας Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ καταγγέλλει αυτές τις μακιαβελικές πρακτικές, οι οποίες θα έμοιαζαν με φαρσοκωμωδία αν δεν είχαν βαρύ τίμημα για τους πολίτες, σε μια περίοδο σκληρότατης δοκιμασίας τους».

ΔΕΗ: Απόφαση της ΡΑΕ η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ

Την αντίδραση της ΔΕΗ προκάλεσαν δημοσιεύματα που ήθελαν την επιχείρηση ηλεκτρισμού να κρύβεται πίσω από τις αυξήσεις στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι:

-Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

-Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ χρεώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ αναφέρει ακόμη ότι η σχετική απόφαση της ΡΑΕ αναρτήθηκε και στον ιστότοπο της Διαύγειας την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Ως εκ τούτου, ξεκαθαρίζει ότι οφείλει -όπως και όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- να εφαρμόσει σύντομα την εν λόγω απόφαση για αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς των πελατών της, το οποίο αποδίδει στους από τη Νομοθεσία προβλεπόμενους δικαιούχους.