Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μονομερών ενεργειών από πλευρά της Ελλάδας παρείχε η Τασία Χριστοδουλοπούλου στην παρέμβασή της στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η κα Χριστοδουλοπούλου που έχει αναβάλει το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής ως αναπληρώτρια υπουργός και αναμένεται σύντομα να ορκιστεί, παρουσίασε τον οδικό χάρτη της ελληνικής κυβέρνησης για το Άσυλο και τη Μετ��νάστευση, ζητώντας μια ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου που θα βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η ίδια, τόνισε τη βούληση της Ελλάδας να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση με τα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα και να προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά τα αιτήματα ασύλου αλλά και στο θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών.

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η πολιτική των επιστροφών, οικειοθελών και μη, πάντα με την τήρηση των νόμων, συνεχίζει να αποτελεί πολιτική του υπουργείου.

Πάντως, η κα Χριστοδουλοπούλου ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΕ και της αρχής της αλληλεγγύης είναι αυτονόητο ότι η κατανομή στα 28 κράτη- μέλη της Ένωσης των υπηκόων τρίτων χωρών είναι επιβεβλημένη.