«Η Ελλάδα είναι πιο σημαντική απ’ ότι πιστεύει ο κόσμος» τονίζει ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ στο περιοδικό Fortune.
O πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας σχολιάζει επικριτικά τους χειρισμούς των Ευρωπαίων στο θέμα της Ελλάδας λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ κοιτάζουν το δέντρο και χάνουν το δάσος».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η λογική της σκληρής γ��αμμής προς την Ελλάδα θα μπορούσε να κοστίσει πολύ περισσότερα από τη σκοπιά «της ρευστότητας και της γεωπολιτικής εξουσίας».
To Fortune παραθέτει στη συνέχεια πρόσφατη αναφορά του Σπέκχαρντ που έλεγε ότι η Ελλάδα είναι ένα κρίσιμης σημασία κράτος για την άσκηση της αμερικανικής και δυτικής επιρροής, τόσο στη Μέση Ανατολή, όπως και στην Ανατολική Ευρώπη.
Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει άνοιγμα προς τη Ρωσία και υπογραμμίζει ότι αν και μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μοιάζει με μεγάλη απώλεια, «εάν λάβουμε υπόψη ότι η καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας στην Αν. Ευρώπη είναι σημαντική για τη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή, τότε ίσως αξίζει μακροπρόθεσμα η υιοθέτηση μιας πιο ήπιας στάσης έναντι του ελληνικού χρέους».
Κλείνοντας, το Fortune τονίζει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε και θα έπρεπε να χαλαρώσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, παρέχοντας στους πολίτες τον χρόνο να συνειδητοποιήσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει τις λαϊκιστικές του υποσχέσεις και να παραμείνει μέλος του ευρώ.