Σήμερα κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που τέθηκε νωρίτερα σε διαβούλευση.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για το 2015, όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 137,7 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιδότηση σίτισης, τα 40,5 εκατ. ευρώ στην χορήγηση επιδόματος ενοικίου και τα 22,1 εκατ. ευρώ στην χορήγηση δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ασφαλισμένων αναμένεται να απαιτηθούν πρόσθετα 20 εκατ. ευρώ και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων 8 εκατ. ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει πως ενδεχόμενη παράταση του επιδόματος ενοικίου το 2016 θα κοστίσει 54 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει, σε ποιους απευθύνεται

-Δωρεάν ρεύμα για ένα χρόνο, αλλά με ταυτόχρονη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ, αφού τα χρέη προς την δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν θα διαγράφονται, θα έχουν 150.000 νοικοκυριά που ζουν στο όριο της φτώχειας. Τα κριτήρια θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι το τεκμαρτό. Για παράδειγμα, για ένα παντρεμένο ζευγάρι χωρίς παιδιά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 4.800 ευρώ εισόδημα το χρόνο.

-Όσον αφορά το επίδομα ενοικίου 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεν έχουν δυνατότητα στέγασης σε ιδιόκτητο ακίνητο θα λάβουν την ενίσχυση από την π��λιτεία. Θα είναι 70 ευρώ ανά άτομο το μήνα και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια.

-Για τους δικαιούχους που θα λάβουν επίδομα σίτισης, θα λαμβάνεται υπ' όψιν το σύνολο των εισοδημάτων των από κάθε πηγή. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, λεφτά... δεν υπάρχουν για την σίτιση 300.000 ανθρώπων που έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και τελικά δωρεάν τροφή θα λάβουν περίπου 150.000 άτομα, τα οποία θα πρέπει να χορτάσουν, ξοδεύοντας το αστρονομικό ποσό των 3 ευρώ την ημέρα!

Πως αντέδρασαν τα κόμματα

«Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ήδη υπάρχει. Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ ήδη υπάρχει. Τα κοινωνικά παντοπωλεία ήδη υπάρχουν. Τα συσσίτια για τους απόρους μέσω των Δήμων και της Εκκλησίας ήδη υπάρχουν με κρατική επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ. Θυμίζουμε ότι όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε καταψηφίσει» σχολίασε η ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική, αλλά θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Δεν περιλαμβάνει δυστυχώς καμία δέσμευση για το πόσοι και ποιοι δικαιούνται παροχές σίτισης και δωρεάν ρεύματος. Το νομοσχέδιο δυστυχώς δεν αφορά κυρίως την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Η εξαπάτηση των πολιτών που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη

Για «ψίχουλα που δίνονται με εκπτώσεις» κάνει λόγο το ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε πως θα υπερψηφίσει τα προτεινόμενα μέτρα κατά της φτώχειας.

To νομοσχέδιο της κυβέρνησης, παρότι κάποιες ρυθμίσεις του κινούνται σε θετική κατεύθυνση, είναι αόριστο και ασαφές, υποστηρίζει το ΠΟΤΑΜΙ.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ STAR