Μία κοινή υπουργική απόφαση για την διαχείριση από την Τράπεζα της Ελλάδος των διαθεσίμων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, του λεγόμενου ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσίευσε η κυβέρνηση, που θα διευκολύνει με 250 εκατομμύρια ευρώ την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για την πληρωμή των υποχρεώσεων, όπως αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα. (Διαβάστε εδώ το σχετικό ΦΕΚfek diathesima.pdffek diathesima.pdf).

Η απόφαση αναφέρει επι λέξει ότι κατευθύνονται στην ΤτΕ τα ταμειακά υπόλοιπα που είτε προέρχονται από επιχορηγήσεις του Τακτικού προϋπολογισμού είτε από την προχρηματοδότηση , στα πλαίσια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ή και του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας.

Πρόκειται για τον πυλώνα 2 των κοινοτικών επιδοτήσεων στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα χρήματα από την ενιαία ενίσχυση στους παραγωγούς προϊόντων (πρόκειται για 250 εκ. ευρώ περίπου), αλλά περιλαμβάνονται κοινά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για υποδομές.

Και τι γίνεται αν εμφανισθεί ενας δικαιούχος; Σε 2 μέρες μεταφέρεται το ποσό από την Ελλάδος στην εμπορική τράπεζα, για να πληρωθεί, ώστε να μην φανεί ότι τα χρήματα είναι κάπου αλλού, αρκεί να υπάρχουν βεβαίως. Να σημειωθεί ότι η εμπορική τράπεζα έχει προκαταβάλλει τα χρήματα στο κράτος και έπρεπε στις 28/2 να πάρει 200 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η επιστολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έχει πάει παντού. Τα νοσοκομεία δεν έχουν διαθέσιμα πλην εξαιρέσεων και δεν τα αφορά. Οι δήμοι, λίγοι από τους οποίους έχουν πλεόνασμα, λένε επίσης ότι δεν τους αφορά. Η διοικηση του ΟΑΕΔ που είχε αρνηθεί να δώσει την περασμένη εβδομάδα 130 εκατομμύρια από τα διαθέσιμα για επιδόματα ανεργίας –εξαιρούνται τα χρήματα της εργατικής κατοικίας και ο κοινός λογαριασμός εργοδοτών/εργαζομένων –αρνείται να δώσει τα χρήματα αυτά για να γίν��υ repos, δηλαδή βραχυπρόθεσμος δανεισμός του κράτους.

Πολλοί στην κυβέρνηση εισηγούνται μια γενική νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπάρχουν και αντιρρήσεις και επιφυλάξεις .Βεβαίως από την άλλη μεριά το επιχείρημα του Γενικού Λογιστηρίου είναι ότι όλα αυτά τα αποθέματα μικρή σημασία θα έχουν, αν το κράτος κηρυχθεί σε αδυναμία πληρωμών έναντι του ΔΝΤ…