​Εκτός από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό κανάλι ZDF και με προκλητικό τρόπο δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει τι λένε οι Έλληνες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε την Κυριακή πήρε παραμάζωμα τα γερμανικά ΜΜΕ και παραχώρησε συνέντευξη και στο ARD, στην οποία με νόημα δήλωσε ότι δεν θα ήθελε με τίποτα να βρίσκεται στη θέση του Γ. Βαρουφακή σε περίπτωση που δεν καταβάλει έγκαιρα την δόση προς την ΕΚΤ.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ότι θα δοθεί προτεραιότητα στη δόση προς το ΔΝΤ και την αποπληρωμή της δόσης προς την ΕΚΤ θα τη συζητήσει περαιτέρω με τους δανειστές, ο Β. Σόιμπλε απάντησε για μια ακόμα φορά… τσεκουράτα.

«Αν ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός και δε θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει δυσκολέψει τη θέση της με τη ρητορική της, όμως επεσήμανε ότι στο τέλος αυτό που έχει σημασία είναι η συμφωνία στου Eurogroup που αποτέλεσε και τη βάση για τη συγκατάθεση της γερμανικής Βουλής.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο στήριξης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε και πάλι με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

«Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει ένα τρίτο πακέτο, συνεπώς δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζω εγώ», είπε, προσθέτοντας όμως ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά εγγύηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα στο τετράμηνο της παράτασης.

«Ελπίζω ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει», δήλωσε.

Επανέλαβε επίσης ότι η Αθήνα θα δει χρήματα το καλοκαίρι, εάν και εφόσον έχει τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, στέλνοντας τελεσίγραφο ότι αν δεν συμβεί αυτό δεν πρόκειται να καταβληθούν χρήματα.

Αναφερόμενος τέλος στην δήλωση του Γ. Βαρουφάκη ότι η… δημιουργική ασάφεια της συμφωνίας ζητήθηκε από τους εταίρους, ώστε να περάσει από τα εθνικά τους κοινοβούλια, ο Β. Σόιμπλε είπε:

«Εάν μας έλεγαν, ταυτόχρονα, ότι δεν εννοούσαν όλα όσα μας είπαν — αυτός δεν είναι συνετός τρόπος συμπεριφοράς».