Με τοποθετήσεις 50 και πλέον στελεχών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο, εγκρίνεται η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως και η εισήγηση που έκανε για τη διεξαγωγή πολιτικού, προγραμματικού και α��ιακού Συνεδρίου, αλλά και για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση.

Επιπλέον, εξουσιοδοτήθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο να επιλύσει επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση, στην πορεία προς το Συνέδριο που θα διενεργηθεί 15-17 Μαίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για συνέδριο πολιτικό, προγραμματικό, αξιακό που θα ασχοληθεί με τη σύγχρονη ταυτότητα της δημοκρατικής παράταξης, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ακόμα, έκανε λόγο για συνέδριο ανοικτό στην κοινωνία και σε όλη την παράταξη «χωρίς αποκλεισμούς ακόμα και σε όσους από λάθος εκτίμηση ακολούθησαν τη διάσπαση», με εξαίρεση, όπως είπε, «επώνυμα στελέχη που με βλαπτικό μίσος ζημίωσαν την παράταξη».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στο Συνέδριο θα λήξει η θητεία του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ανανεωθεί, για να προσθέσει, όμως, ότι θα ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, η οποία θα γίνει με άμεση ψηφοφορία, όπως είπε.

Νωρίτερα, στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι έναν μήνα μετά τις εκλογές «βρισκόμαστε στο απόλυτο στρατηγικ�� κενό, είναι όλα στον αέρα..» και εκτίμησε ότι όλα αυτά οδηγούν μετά τον Ιούνιο «πλησίστιοι να μπούμε στο μνημόνιο 3 με νέο δάνειο». .

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε το σχέδιο Β και πως κάθε προσπάθεια να αλλάξει το σχέδιο Α σε πηγαίνει σε χειρότερη θέση. Είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αρκεί να είναι πραγματική και την κάλεσε να αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει άλλη εθνική στρατηγική πέραν αυτής που υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ και να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για στροφή σε σειρά θεμάτων όπως ως προς το χρέος και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, και πως η «υπερήφανη και ριζοσπαστική διαπραγμάτευση μετατράπηκε σε σειρά από τρυκ για λέξεις και προσχήματα», ενώ αναφερόμενος σε σημερινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, έκανε λόγο για έκτακτη εισφορά, για να σχολιάσει δηκτικά ότι αρχίζουν και αποκαλύπτονται οι προθέσεις της κυβέρνησης «γιατί έχουμε έναν υπουργό Οικονομικών που του αρέσει να ακούει τη φωνή του», ενώ διερωτήθηκε «πότε προλαβαίνει να κάνει σχεδιασμούς όταν είναι συνέχεια σε ΜΜΕ».