​Την κατάθεση της συμφωνίας στο Eurogroup, ώστε να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, ζήτησε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης.

«Η επέκταση για τέσσερις ακόμα μήνες του Προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, πρέπει να περάσει από την Ελληνική Βουλή! Πρόκειται για μια απόφαση που περιλαμβάνει τη Δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο», αναφέρει στην ανακοίνωση ο κ. Καραγκούνης, και απαριθμεί τρεις λόγους, που πρέπει να γίνει αυτό.

«Πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, πρώτον, διότι κάθε προηγούμενη τροποποίηση είχε επίσης εγκριθεί από τη Βουλή! Και το Δεκέμβριο του 2014 και το Δεκέμβριο του 2012. Αν δεν συμβεί το ίδιο και αυτή τη φορά, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ερωτηματικά και επιπλοκές στο εξωτερικό.

Δεύτερον, διότι η επέκταση της σύμβασης ψηφίζεται από τα άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια που το προβλέπουν νομικά. Δεν μπορεί να παίρνει νομιμοποίηση από εκείνους και να μην παίρνει αντίστοιχη νομιμοποίηση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν την Ελλάδα πρωτίστως ενδιαφέρει και αφορά.

Τρίτον, διότι αφορά δεσμεύσεις και της Ελληνικής Πολιτείας και της Τράπεζας Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Δεν μπορεί η έγκρισή της να εξαντλείται με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού και των δύο διοικητών (της Τράπεζας Ελλάδας και του ΤΧΣ), χωρίς η Ελληνική Βουλή να την εγκρίνει για λογαριασμό της Ελληνικής Πολιτείας», τονίζει ο κ. Καραγκο��νης.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση που περνούσε επείγουσες αποφάσεις με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τονίζει με νόημα:

«Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να φοβάται ότι πολλοί βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν την απόφαση που μέχρι χθες πανηγύριζε. Ας μην ανησυχεί. Εμείς θα την ψηφίσουμε. Είναι πια σαφές ότι η συμφωνία είναι χειρότερη από τη δική μας, αφού εμείς ετοιμάζαμε την πλήρη έξοδο από το μνημόνιο, αλλά εδώ που έφερε τα πράγματα, δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια. Δεν θα τους αφήσουμε να γελοιοποιήσουν τη Δημοκρατία μας. Ούτε να απαξιώσουν τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατό άλλα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να ψηφίζουν την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και η Ελληνική Βουλή να στερείται από αυτό το δικαίωμα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τους βουλευτές του».