​Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους και ειδικά την Γερμανία, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα και την έκπληξή του για την αντίδραση του Β. Σόιμπλε.

«Είναι ζήτημα σεβασμού να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση μια ευκαιρία», είπε ο κ. Σουλτς κατά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έχει «πολλή ουσία» και θα πρέπει να εξεταστεί.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε αν η άλλη επιλογή είναι «να θέλουμε να δούμε τους Έλληνες γονατισμένους» και προειδοποίησε για μια ιδεολογική μάχη αρχών σε μια κρίσιμη στιγμή, που απαιτούνται ρεαλιστικές λύσεις.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος, Β. Φάινμαν ζήτησε να υπάρξει κατανόηση για την Ελλάδα και να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να αλλάξει συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος.

φαιμαν.jpg

(Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάινμαν)

Προειδοποίησε επίσης ότι μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, θα σημαίνει ότι και άλλες χώρες του ευρώ θα έχαναν χρήματα.

«Οι Έλληνες έχουν κάνει ένα βήμα και τώρα εναπόκειται στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν μαζί της ένα δεύτερο βήμα. Και αυτός είναι ο μοναδικός εποικοδομητικός δρόμος», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο κ. Φάινμαν συμφώνησε με όσους λένε ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες, όμως υπογράμμισε ότι είναι επιτακτικό να υπάρξει ανταπόκριση απέναντι στους Έλληνες, αφού με σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία.

«Το ερώτημα είναι αν η ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γ��ρμανίας, θέλει να περάσει κάτι μόνο για να αποδείξει ότι έχει δίκιο ή να χτίσει γέφυρες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξεταστούν οι αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας, τις οποίες ζητά η Ελλάδα», είπε ο καγκελάριος της Αυστρίας.