​Ευθύνες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε ότι προσπαθεί να επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις επιρρίπτει το Μαξίμου, αντιδρώντας στο γερμανικό "nein" απέναντι στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Όπως λένε η παρέμβαση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο σημερινό Euro Working Group, σχετικά με την επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2.

«Την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euro Working Group κάποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις. Απέναντι στον ελληνικό λαό βρίσκεται μέρος της γερμανικής κυβέρνησης, με ευθύνη του κ. Σόιμπλε» τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι πληροφορίες από Γαλλία, Ιταλία και άλλους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν ότι «βλέπουν» θετικά την ελληνική πρόταση με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

«Είναι φανερό ότι όσοι αντιδρούν, σε εσωτερικό και εξωτερικό, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι όσοι, στο πρόσφατο παρελθόν, συνέπραξαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν τη συνοχή της ευρωζώνης» τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, κάνοντας λόγο για ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι».

Αφού παραθέτουν μια σειρά από υποστηρικτές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων απέναντι στο ελληνικό αίτημα, κυβερνητικοί κύκλοι κατηγορούν την γερμανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να προκαταβάλει αποφάσεις του Eurogroup, πιέζοντας τους εταίρους.

«Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως "Δούρειο Ίππο" όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη» προσθέτουν κύκλοι του Μαξίμου, αποκαλύπτοντας ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» (τρέχον πρόγραμμα) έξι φορές!

Οι ίδιοι κύκλοι επαναλαμβάνουν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα –ούτε και δίνει, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων τίθεται, με τον πιο επίσημο τρόπο, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Μόνο μια τέτοια συμφωνία εγγυάται, από τη μια μεριά, το μέλλον του ελληνικού λαού, και από την άλλη, τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Είμαστε βέβαιοι ότι η κινητοποίηση του λαού μας σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές φωνές της νηφαλιότητας, θα εξασφαλίσουν την τελική επικράτηση της κοινής λογικής. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτά τελεσίγραφα» τονίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

ΒΙΝΤΕΟ STAR