Λίγο μετά τις 11 το πρωί εστάλη τελικά το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Η ελληνική πρόταση εστάλη στο Euroworking Group, το οποίο συνεδρίασε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup μέσω του λογαριασμού του στο twitter θα γίνει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα αύριο, Παρασκευή, στις 16.00 ώρα Ελλάδος.
eurogroup.jpg
Σύμφωνα με πληροφορίες του Μεγάρου Μαξίμου, η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα επέκτασης της δανειακής σύμβασης και όχι του Μνημονίου ενώ βάζει και θέμα αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση.

Η κυβέρνηση ζητά συμφωνία-γέφυρα στην οποία θα δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία, για άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ υπογραμμίζει ότι θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, με στόχο ένα νέο «συμβόλαιο» για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέτει και θέμα απομείωσης του χρέους με βάση την απόφαση του Eurogroup του 2012.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, πραγματοποίησε σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες τις προηγούμενες μέρες για να κάνει αποτίμηση των συμμαχιών που έχει καθώς εάν δεν υπάρξει φως στο τούνελ στο Eurogroup, είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί να διευθετηθεί το ζήτημα σε μια Σύνοδο Κορυφής.