​Τα δόντια του στην ελληνική κυβέρνηση δείχνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις λίγες ώρες πριν την υποβολή αιτήματος από την Ελλάδα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Ο κ.Ντομπρόφσκις ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει τις δόσεις που έχουν παρακρατηθεί αν δεν ολοκληρώσει επιτυχώς την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η ευελιξία που υπάρχει στο τρέχον πρόγραμμα επιτρέπει την αντικατάσταση ενός μέτρου με δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατηγορεί μάλιστα τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη πως προσπάθησε να «προκαλέσει διαιρέσεις» μεταξύ της Κομισιόν και του Eurogroup, τονίζοντας όμως πως οι δυο θεσμοί έχουν κοινή θέση και επιδιώκουν την παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Ο κ.Ντομπορόφσκις τόνισε πως η πρόταση που θα υποβάλει η Αθήνα για παράταση της βοήθειας θα πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη, για αυτό και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει μονομερώς από τα συμφωνηθέντα όταν θα καταθέσει τα πρώτα νομοσχέδια, την Παρασκευή.

Προειδοποίησε πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, με τις εκροές καταθέσεων επιδεινώνεται, αφήνοντας όμως στη δικαιοδοσία του Eurogroup το ενδεχόμενο χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων.