Διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τόσο ο κ.Θεοδωράκης όσο και ο κ.Βενιζέλος διεμήνυσαν ότι στηρίζουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης .

tsipras-stavros2.jpg

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρωθυπουργό για το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, που θα υποβάλει αύριο η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει να τελειώνουμε με τη διαπραγμάτευση και να προχωρήσουμε στα ουσιαστικά, που είναι η ανάταξη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας».

tsipras-stavros.jpg

Ο κ.Θεοδωράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν καλά νέα την Παρασκευή.

stavross.jpg

Ο κ.Θεοδωράκης, μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, είπε ότι έθεσε το θέμα της συμπεριφοράς ορισμένων υπουργών και έδωσε έμφαση στο θέμα της Παιδείας, που έχει ανοίξει με την πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια.

Σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας του είπε πως για το θέμα της Παιδείας θα υπάρξει εθνική συζήτηση.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Ποταμιού για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ.Θεοδωράκης είπε ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος, είναι ένας καταξιωμένος πανεπιστημιακός και μεγάλος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκε ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος. Στον αρχικό διάλογο είπε στον πρωθυπουργό ότι «στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση».

tsipras-beni2.jpg

Ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι «θέλουμε συσπείρωση και εθνική ενότητα, να διαμορφώσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό συνεννόησης και συζήτησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».

«Πάντα ήμουν πάντα υπέρ της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

tsipras-benio.jpg

Μετά το τέλος της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό, ο κ.Βενιζέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε χαρακτηριστικά πως «είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα, φιλική, ουσιαστική συζήτηση με τον πρωθυπουργό».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Τσίπρας τον ενημέρωσε αναλυτικά για όσα έχουν γίνει αλλά και για τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν γίνει δύο μεγάλες αλλαγές» και αναφέρθηκε στην «εγκατάλειψη των θεωριών για μονομερείς ενέργειες» σε ό,τι αφορά το χρέος.

Επίσης, η δεύτερη αλλαγή είναι κατά τον κ. Βενιζέλο η «αποδοχή του προγράμματος. Της δανειακής σύμβασης».

Ο κ.Βενιζέλος είπε, ότι έδωσε στον πρωθυπουργό ένα σημείωμα με τις δηλώσεις του σχετικά με την ανάγκη για ένα μικρότερο επιδιωκόμενο πλεόνασμα προκειμένου να προχωρήσουν μέτρα ανάπτυξης καθώς και τον νόμ�� με την παράταση της σύμβασης έως τις 28 Φεβρουαρίου.

«Το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση είναι αίτημα που πρέπει να οδηγήσει σε σύγκληση Eurogroup στην αποδοχή του αιτήματος και στην επανέναρξη της διαπραγμάτευσης επί της ουσίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν έπρεπε να χάσουμε χρόνο σε μια συζήτηση επί των τύπων, σε μια συζήτηση γύρω από ανύπαρκτες λέξεις."Δεν υπογράφω την παράταση, δεν ζητάω παράταση".Ζητάμε τελικά παράταση. Θα ήταν προτιμότερο να έχουμε δαπανήσει το Φεβρουάριο ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, να φύγουμε από το πρόγραμμα και να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να μιλάει για προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά για πρόγραμμα γέφυρα, διαφορά δεν έχει. Σημασία έχει μετά να βγούμε από κάθε επιτήρηση και κάθε πρόγραμμα και να είμαστε μια φυσιολογική χώρα της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «να μην παίζουμε παιχνίδια πάνω στα ευγενικά του αισθήματα πατριωτισμού και αξιοπρέπειας. Η αλήθεια έχει κόστος και όταν κυβερνάς πρέπει να αναλαμβάνεις το κόστος της αλήθειας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μνημονίου – δανειακής σύμβασης, τονίζοντας ότι «η δανειακή σύμβαση ρητά ,από το προοίμιό της, από την πρώτη παράγραφό της, παραπέμπει στο μνημόνιο. Αυτό είναι προφανές: Ότι όταν η κυβέρνηση λέει "θέλω παράταση της δανειακής σύμβασης", θέλει παράταση του νομικού πλαισίου επί τη βάσει του οποίου ��ινείται η σχέση μας με τους εταίρους».

ΦΩΤΟ EUROKINISSI