​Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Star έχει επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης, ώστε οι δύο πλευρές να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία.

Όπως αποκάλυψε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες , Θ. Αθανασίου, κοινοτική πηγή τόνισε ότι διεξάγονται συζητήσεις στο περιθώριο του Ecofin στην βάση των πέντε σημείων, τα οποία έχει αναφέρει τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Τα πέντε αυτά σημεία της διαπραγμάτευσης είναι:
• η δημοσιονομική πειθαρχία,
• η εξυπηρέτηση του χρέους,
• η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας
• η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και
• η αποφυγή μονομερών ενεργειών για υπαναχώρηση από μεταρρυθμίσεις.

Όλα τα υπόλοιπα σύμφωνα με τις ίδιες κοινοτικές πηγές παραμένουν ανοιχτά, όπως ανοιχτή είναι και η διατύπωση, καθώς όπως τονίζουν δεν έχει αποφασιστεί αν θα μιλάμε για ένα «πρόγραμμα – γέφυρα», για «παράταση» ή για «παράταση δανειακής σύμβασης», αν και θεωρούν ότι δεν είναι αυτό το σημαντικό στην παρούσα φάση.

Όπως επισημαίνουν το σημαντικό είναι να αντικατασταθούν τα μέτρα, τα οποία κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να αντικαταστα��ούν, ώστε να μπορεί να έχει ιδιοποίηση του επόμενου ελληνικού προγράμματος.

Αμέσως μετά λοιπόν θα ξεκινήσουν συζητήσεις και για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίες όπως διαβλέπουν θα κρατήσουν πολλούς μήνες.