Βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους της εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση (αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 14.00).

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Στη συνέντευξη που έδωσε με τον Βέλγο πρωθυπουργό, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις αλλά κάλεσε την Ευρώπη να σεβαστεί τη δημοκρατία.

Μέρκελ: Αλληλεγγύη όσο τηρούνται οι κανόνες

«Αλληλεγγύη μόνο μετά από τήρηση των κανόνων» ήταν το μήνυμα που έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Έχουμε πάντα τη διάθεση να δείξουμε αλληλεγγύη όσο ακολουθούνται οι κανόνες. Θα συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας αλλά μόνο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

«Μια αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι λόγος για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κάποιος μπορεί απλά να λέει ότι ο ελληνικός πληθυσμός ψήφισε λάθος. Χρειαζόμαστε λύσεις, αντί των πολύμηνων εικασιών περί ενός Grexit, που οδηγούν μόνον σε μια νέα ανασφάλεια» τόνισε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Γιούνκερ: Είμαι ανήσυχος μετά το χθεσινό Eurogroup

Σε μια δήλωση με νόημα προχώρησε, εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας «ανήσυχος» μετά το χθεσινό Eurogroup.

«Είμαι ανήσυχος. Ήλπιζα ότι χθες, μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο Φιλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ έστειλε το μήνυμα ότι «οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και πρέπει να τις τηρούμε».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τέλος, προτίμησε να αναφερθεί στο θέμα της Ουκρανίας: «Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και όλα μπορούν να αλλάξουν. Τίποτα δεν εγγυάται την επιτυχία της σ��μφωνίας με το Κίεβο».