«Η Ελλάδα είναι εδώ» διαβεβαίωσε τον κυπριακό ελληνισμό ο Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαΐδη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «η Κύπρος δεν είναι μακριά» και τόνισε ότι το Κυπριακό παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ξεκάθαρη πρόκληση» την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει κοινές ασκήσεις, τους επόμενους μήνες, με την Κύπρο, το Ισραήλ και πιθανότατα με την Αίγυπτο.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ανασύστασης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι θα υπάρξουν σχεδιασμοί εντός των επομένων μηνών.

Από την πλευρά του ο κ. Φωκαΐδης ευχαρίστησε τον κ. Καμμένο για την αδιάλειπτη στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία, ενώ για τις τουρκικές προκλήσεις σημείωσε ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Τέλος, ανακοίνωσε την τοποθέτηση -για πρώτη φορά- αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στην Αθήνα, που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος των δύο πλευρών.