Σε καταγραφή των κτιριακών αναγκών των υπουργείων προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστώσει αν, πού και σε ποιο βαθμό, μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση κονδυλίων.

Πρόθεση των αρμόδιων υπουργών είναι η στέγαση όλων των υπουργείων σε ενιαία κτίρια και, ει δυνατόν, ιδιοκτησίας του Δημοσίου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο δαπανά πάνω από 1 εκ. ευρώ το χρόνο για ενοικίαση 6 κτιρίων, ένα στην Κλαυθμώνος, δύο γειτονικά κτίρια, δύο στην Πλάκα και ένα στην Παλλήνη.

Και για τα έξι αυτά κτίρια ο προϋπολογισμός του υπουργείου επιβαρύνεται συνολικά 1,07 εκ. ευρώ, τη στιγμή που η δαπάνη μόνο για το κεντρικό κτίριο, είναι μικρότερη από το ένα τρίτο, δηλαδή 312.000 ευρώ.

«Θα κάνουμε μια πραγματική καινούρια καταγραφή των αναγκών του κάθε υπουργείου και στη βάση του τί θέλουμε, θα κάνουμε νέες οργανικές θέσεις, θα το ανακατανείμουμε το προσωπικό» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το «κτιριακό» βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες και του νέου υπουργού Υγείας. Μάλιστα ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, που κάνει λόγο για «συμφέροντα», έχει ήδη διατάξει έρευνα.

Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης της ακινήτων σε όλη τη χώρα είναι, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών: τόσο για το κεντρικό κτίριο στην οδό Νίκης, όσο και αυτό στην Καραγεώργη Σερβίας, πληρώνει ε��οίκιο!

Το ίδιο ισχύει και για το ΣΔΟΕ, στην Πειραιώς και Χαμοστέρνας, αλλά και για δυο κτίρια στο Μαρούσι, όπου εδρεύουν τα Κέντρα Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο... ψαλίδι μπορεί να μπει στις δαπάνες για ενοίκια κτιρίων -ειδικά του υπουργείου Οικονομικών- στην περιφέρεια.

Σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη, σε διαφορετικά κτίρια στεγάζονται υπηρεσίες του συγκεκριμένου υπουργ��ίου, όπως η Εφορία, το ΣΔΟΕ, το Τελωνείο, η Οικονομική Επιθεώρηση και το Γενικό Χημείο.