​Να δει την Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε ο Ολάντ τον Αλέξη Τσίπρα, μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, είπε ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, «η οποία θα τον δεχθεί».

Αναφερόμενος στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ο Φρανσουά Ολάντ είπε:

«Η απόφαση της ΕΚΤ είναι νόμιμη», υπογραμμίζοντας πως «μετέφερε στις κυβερνήσεις και στα κράτη τις ευθύνες και στο Eurogroup να λάβει αποφάσεις».

Παράλληλα, απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, τόνισε πως «πρέπει να ανακοινώσει ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. Με την Ελλάδα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ώστε να δοθεί ένα πλαίσιο, προκειμένου οι Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να πληρώσουν τα χρέη τους και να βρουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως «έχω όμως απόλυτη συνείδηση ότι η διά παντός λιτότητα σαν γραμμή στον ορίζοντα δεν μπορεί να είναι λύση ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Ευρωπαίους. Από αυτό το σημείο και στη σημερινή εποχή που είναι πιο θετική για την ανάπτυξη θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία».

Όσο για το ποιος είναι ο ρόλος της Γαλλίας σε όλο αυτό;

«Η εξεύρεση λύσης, η συνεισφορά σε μία συμφωνία με σεβασμό προς την ψήφο των Ελλήνων, αλλά επίσης με σεβασμό προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεσμεύσεις», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.