​Άρθρο για την χώρα μας με τίτλο «Η Ελλάδα νεκροθάφτης της γερμανικής λιτότητας» έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αντικαγκελάριος από το 1998 έως το 2005, Γιόσκα Φίσερ, για χά��η της οικονομικής εφημερίδας του Βελγίου L' Echo.

Σύμφωνα με τον κ.Φίσερ, η άποψη που εξέφραζαν πολλοί Γερμανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι πως η κρίση του ευρώ έχει περάσει δεν ισχύει και αυτό φάνηκε για ακόμη μια φορά εξαιτίας της Ελλάδας, η οποία όπως λέει «θρυμμάτισε σε χίλια κομμάτια αυτή την οφθαλμαπάτη»

Όπως λέει ο πρώην υπουργός και αντικαγκελάριος της Γερμανία��, τα μέτρα της λιτότητας δεν λειτούργησαν και αυτό είχε φανεί πολύ πριν τη «μεγάλη νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι προειδοποιήσεις για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, όπως η μαζική ανεργία και τα ανησυχητικά επίπεδα φτώχειας αγνοήθηκαν. Τώρα που οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν παραγκωνίσει την εξαντλημένη και διεφθαρμένη ελίτ της χώρας προς όφελος ενός κόμματος που δεσμεύτηκε να βάλει τέρμα στις πολιτικές λιτότητας, οι επιπτώσεις εκδηλώθηκαν» προσθέτει .

«Αλλά αν, από τη μία πλευρά, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο της κρίσης του ευρώ, ο πολιτικός κίνδυνος –μπορεί και υπαρξιακός- τον οποίο αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι πολύ πιο σημαντικός» τονίζει ο Φίσερ, ο οποίος επισημαίνει πως το ευρώ παραμένει εύθραυστο

«Αν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τη νέα ελληνική κυβέρνησή καταλήξουν, θα οδηγήσουν σε ένα συμβιβασμό που θα επιτρέψει στο κάθε μέρος να σώσει τα προσχήματα. Αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία, η Ελλάδα θα κάνει στάση πληρωμών» τονίζει στο ίδιο άρθρο ο γνωστός πολιτικός, επισημαίνοντας πάντως πως σε μια τέτοια περίπτωση η Γερμανία δεν θα έμενε ανεπηρέαστη

Γι’ αυτό και όπως εκτιμά ο Φίσερ θα υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.

«Ο συμβιβασμός θα προέλθει από μια ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν τη Μέρκελ σε δύσκολη θέση σε εσωτερικό επίπεδο (λιγότερο από μία αποτυχία του ��υρώ). Αλλά δεδομένης της τεράστιας δημοφιλίας που χαίρει εντός Γερμανίας, και εντός της παράταξής της -υποτιμά τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της-, θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ περισσότερο, αν είχε μόνο περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της» αναφέρει χαρακτηριστικά .

Το μόνο σίγουρο για τον Φίσερ είναι ότι η λιτότητα καταρρέει .«Η λιτότητα που εφαρμόστηκε ως θεραπεία ενάντια στα συμπτώματα του χρέους και του ελλείμματος, είναι πολύ βίαια θεραπεία, με παρενέργειες ιδιαίτερα καταστροφικές για τον λαό που υποβάλλεται σε αυτή» προσθέτει, δίνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας με τις αυτοκτονίες και τα κρούσματα κατάθλιψης που αυξήθηκαν επικίνδυνα

«Δεν χρειάζεται να είμαστε προφ��τες για να προβλέψουμε ότι το τελευταίο κεφάλαιο της κρίσης του ευρώ θα καταστρέψει τελείως την πολιτική λιτότητας της Γερμανίας- εκτός και αν η Μέρκελ επιθυμεί πραγματικά να λάβει το τεράστιο ρίσκο της αποτυχίας του ευρώ» συνεχίζει στο ίδιο άρθρο, τονίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρξει ανάπτυξη.

«Μόνο η ανάπτυξη θα κρίνει το μέλλον του ευρώ. Μέχρι και η Γερμανία, η κύρια οικονομία της ΕΕ, χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις στις υποδομές της. Αν η κυβέρνησή της έπαυε να βλέπει στο 'μηδέν νέα χρέη' ως δόγμα και επένδυε καλύτερα στον εκσυγχρονισμό των μεταφορών της και των δημοτικών εξοπλισμών, στην ψηφιοποίηση των νοικοκυριών και των εταιρειών, το ευρώ και η Ευρώπη θα λάμβαναν γερή δόση βοήθειας» τονίζει ο Φίσερ.