​Γεύμα εργασίας με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν είχε το μεσημέρι της Τρίτης ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο πριν από τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας, Αλέξη Τσίπρα και Ματέο Ρέντσι.

O κ.Βαρουφάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση "εξαιρετικά χρήσιμη". Είπε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει αύριο, Τετάρτη, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και μεθαύριο, Πέμπτη, στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος, για να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Όπως είπε ο κ.Βαρουφάκης, σημασία έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργούνται πλέον κακοήθειες.

Ο κ.Βαρουφάκης, τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης.

Η ελληνική κρίση τελειώνει τον Ιούνιο αν υπάρξει συμφωνία-γέφυρα

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, πριν το γεύμα με τον Ιταλό ομόλογο του, ο κ.Βαρουφάκης, είπε μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους πως «είναι εφικτό να δούμε το τέλος της ελληνικής κρίσης από τον Ιούνιο. Μπορούμε να το κάνουμε».

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία-γέφυρα που θα δώσει χρόνο, όπως έναν μήνα ή έξι εβδομάδες, μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους εταίρους ως τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια εξέφρασε αισιοδοξία πως αν κλειστεί η συμφωνία με τους εταίρους, τα κεφάλαια θα αρχίσουν να ρέουν ξανά «γρήγορα».
«Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ» τόνισε.