​Αλλαγή πλεύσης για τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος μετά τα χαμόγελα και τα αστειάκια κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γ. Βαρουφάκη, σε συνέντευξή του σήμερα στο Reuters υιοθετεί πιο σκληρή ρητορική και προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να α��αλάβει δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους της.

Ο κ. Σαπέν επανέλαβε ότι είναι πολύ λογικό το ελληνικό αίτημα να παρασχεθεί περισσότερος χρόνος, ώστε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της ένα νέο συμβόλαιο, έθεσε όμως ως αυστηρή προϋπόθεση να υπάρξει σαφή δέσμευση της Ελλάδας για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Γαλλία δεν προτίθεται να τα… «σπάσει» με το Βερολίνο για χάρη της Ελλάδας τονίζοντας:

«Για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρανόηση. Δεν έχει νόημα να κάνεις τη μια χώρα της ευρωζώνης να τα βάζει με την άλλη, και ιδιαίτερα όχι την Γαλλία και τη Γερμανία, διότι μια λύση που θα βοηθά την Ελλάδα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα τηρεί της δεσμεύσεις της, θα πρέπει να περάσει μέσα από μια συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ποτέ δεν είχα στενότερες επαφές με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο, ώστε οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να καταλάβουν».

Ο κ. Σαπέν έστειλε σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα χωρίς ανταλλάγματα.

«Η Ελλάδα δεν θα κάνει τσάμπα βόλτα. Η Αθήνα λέει πως δεν θέλει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και έχει ζητήσει να της δοθεί ένας μήνας προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις και επιπλέον χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία. Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό εάν υπάρχει ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάζεται σταδιακά αναλυτικά. Η ΕΚΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα», τόνισε.

Όπως είπε, ένα πρώτο βήμα θα ήταν μια συμφωνία με την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας και εν συνεχεία η ελληνική πλευρά θα πρέπει είτε να αποδεχθεί την παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας, είτε να συνάψει νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα.

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει προσφέροντας δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τράπεζές της θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα», δήλωσε ο κ. Σαπέν.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους και συνέστησε την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα τρομάξουν τους επενδυτές.

Όσον αφορά, στο καυτό θέμα της κατάργησης της τρόικας, ο κ. Σαπέν φάνηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι θα πρέπει όμως να υπάρξουν νέα εργαλεία με νέα ονόματα και πως αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθεί.