​«Η παρουσία της τρόικας είναι απαραίτητη και νόμιμη» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάν Κοτέ, δείχνοντας ξεκάθαρα την αμετακίνητη στάση της Γερμανίας όσον αφορά την παρουσία της στην Ελλάδα, την ίδια ώρα μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας από την Κύπρο έλεγε ​«τρόικα τέλος».

Σύμφωνα με την ίδια, οι έλεγχοι της τρόικας «έχουν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο της διάσωσης και οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα», εξηγώντας ότι η τριμερής επιτροπή επιτηρεί το πρόγραμμα «και ετοιμάζει το έδαφος για πολιτικές αποφάσεις».

Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ραντεβού μεταξύ του γερμανού ΥΠΟΙΚ και του Γιάνη Βαρουφάκη, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τα δύο επιτελεία συνεννοούνται μεταξύ τους και πιθανόν να υπάρξει ραντεβού Σόιμπλε-Βαρουφάκη ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Στην ίδια ενημέρωση Τύπου, μίλησε και η εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστίνα Βιρτζ, η οποία αναφερόμενη σε ένα ενδεχόμενο ραντεβού Μέρκελ-Τσίπρα, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο ραντεβού.

Η ίδια, πάντως, δεν απέκλεισε ακόμη και διμερή συνάντηση των δύο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, ερωτηθείσα για την τοποθέτηση του Μπάρακ Ομπάμα περί λιτότητας στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος της καγκελαρίας, τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι προσανατολισμένο στην λιτότητα αλλά περιλαμβάνει «και πολλά στοιχεία ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας σε ένα πλαίσιο όμως δημοσιονομικής σταθερότητας».