Μπορεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να ανακοίνωσε την ανάθεση του ρόλου του συμβούλου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης στη Lazard, ωστόσο ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή το 2011 σχετικά με την επιλογή της Lazard από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας στις 22 Νοεμβρίου του 2011 είχε καταθέσεις ερώτηση αναφορικά με τις υπουργικές αποφάσεις της τότε κυβέρνησης για αμοιβές «δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες παροχής νομικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικών συμβουλών».

Συγκεκριμένα, η Lazard είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου στην αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 και την ανταλλαγή και επαναγορά των ομολόγων με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Η αμοιβή είχε καθοριστεί σε ποσοστό 0,015%, με το μέγιστο ποσό να διαμορφώνεται στα 25 εκ. ευρώ, όπερ και εγένετο.

«Με ποια κριτήρια και διαδικασίες επιλέχθηκαν οι παραπάνω εταιρείες; (Επιλογή με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων; Καθορισμός του ποσού σύμβασης με διαπραγμάτευση; Επιλογή με Ανοικτό διαγωνισμό; Ποιοί προσκλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά; Ποιοί Συμμετείχαν; Ποιές ήταν οι ενέργειες δημοσιότητας; Ποιές οι εισηγήσεις των αρμόδιων οργάνων για την υπογραφή αυτών των συμβάσεων;)» ερωτά –μεταξύ άλλων- ο κ. Τσίπρας.

«Με ποιο σκεπτικό, σε μια περίοδο πλήρη εξαγγελιών περικοπής των δημοσιονομικών εξόδων, αποφασίζεται αυτή η δαπάνη, ενώ το κράτος διαθέτει νομικούς συμβούλους και εξειδικευμένους επιστήμονες, στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας;» ρωτά στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα:
syriza.jpg