​Ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι, η οποία ξεκίνησε στις 6 μ.μ ώρα Ελλάδος. Οι Υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία υπάρχει μια επιθυμία φιλίας και βοήθειας, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει. Σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας διεξάγαμε αυτή την μακράν συζήτηση σε όλα τα θέματα που άπτονται της επικαιρότητας» και πρόσθεσε:

«Πρώτον έχουμε κοινές πεποιθήσεις πολύ βαθιές. Πρώτη εξ’ αυτών είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο ευρώ και την Ευρωζώνη. Η δεύτερη πεποίθηση μας είναι ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, έχουν ανάγκη για ανάπτυξη […] Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία έχει χάσει το 27% του ΑΕΠ της τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις. Η τρίτη πεποίθηση έγκειται στο ότι αυτή η ανάπτυξη θα επέλθει μέσα από τις επενδύσεις».

2236964.jpg
Ο Μισέλ Σαπέν επιβεβαίωσε ότι είχε ένα πολύ γόνιμο διάλογο με τον Γιάνη Βαρουφάκη και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το χρέος είναι ένα θέμα, είναι μια υποχρέωση αλλά η Γαλλία είναι εδώ».

«Σκοπός είναι να επωφεληθεί ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης από όσα αποφασιστούν τώρα για το χρέος της Ελλάδας και όχι να επωφεληθεί μόνο η χώρα μας. Είναι σημαντικό για όλους μας να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ΕΚΤ πρέπει να πάρει μέτρα για να ελαφρύνει το χρέος της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ακόμη, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «το ε��ρώ είναι αμετάκλητο» και επεσήμανε πως θα επισκεφθεί κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για να μεταβιβάσει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης ενώ παράλληλα, είπε ότι θα βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προσπαθώντας να καθησυχάσει με αυτόν τον τρόπο τους εταίρους, ότι θα πράξει μονομερώς.

Σχετικά με την τρόικα ο Έλληνας Υπουργός είπε: «Αυτό το σχήμα είναι φορτισμένο για τους Έλληνες, δεν μπορεί να συνεχιστεί», με τον κ. Σαπέν να δείχνει κατανόηση και να μη διαφωνεί.

Συγχαρητήρια από Σόιμπλε

Τηλεγράφημα με συγχαρητήρια έστειλε ο κ.Σόιμπλε, με τον Έλληνα Υπουργό να επιβεβαιώνει ότι θα επισκεφθεί το Βερολίνο σύντομα, προκειμένου να συναντηθεί μαζί του.

Ο Γιούνκερ σκέφτεται να καταργήσει την τρόικα; -ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ οι κύκλοι του

Καμία ιδιαίτερη πρωτοβουλία σε κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα δεν πρόκειται να αναλάβει η Κομισιόν πριν από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αυτό μεταφέρουν στο Real.gr κύκλοι του περιβάλλοντος Γιούνκερ, σχολιάζοντας πληροφορίες σε σχέση με την αλλαγή του μοντέλου της Τρόικας ή άλλων κινήσεων σε σχέση με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, που γράφτηκαν κυρίως στο γερμανικό τύπο το Σαββατοκύριακο.

Η άποψη του προέδρου Γιούνκερ για την αλλαγή του μοντέλου της Τρόικας είναι πως παρότι ο ίδιος είναι υπέρ του σχεδίου εκτιμά μετά από συζήτηση με τα κράτη - μέλ�� πως πρέπει να μείνει στο ψυγείο προς το παρόν, διότι δεν πρέπει να φανεί πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υποχωρούν τόσο εύκολα μπροστά στον Σύριζα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ φαίνεται έκπληκτος με όσα ακούγονται στην Ελλάδα και δηλώνει πως την περασμένη βδομάδα το 90 % του χρόνου του πήγε στα θέματα της Ουκρανίας και η Κομισιόν θα ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρομοίως, ο πρόεδρος Γιούνκερ έλεγε στους συνεργάτες του ότι η συνάντηση της Τετάρτης με τον Αλέξη Τσίπρα έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τη διαφαινόμενη αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, λόγω πιθανής εκλογής του στην προεδρεία της Δημοκρατίας και όχι με αυτές καθεαυτές τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ σκοπεύει να δώσει το χαρτοφυλάκιο των εσωτερικών υποθέσεων σε οποιονδήποτε Έλληνα υποψήφιο επίτροπο και αυτό σκοπεύει να το καταστήσει σαφές στο συνομιλητή του. Υπό την ίδια έννοια ο πρόεδρος Γιούνκερ θεωρεί βεβιασμένες κινήσεις που μάλλον έκαναν κακό, τόσο την επίσκεψη Σουλτς όσο και την επίσκεψη του Ντάυσεμπλουμ την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Βαρουφάκης: «Θα εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια πάνω απ' το όριο των 15 δις»

Παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας: «Δεν μπορούμε να ξεζουμίζουμε έναν λαό»