​Όλο και φουντώνουν τις τελευταίες μέρες τα σενάρια για το πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτά τα σενάρια, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος εγκαταλείπει τις Βρυξέλλες και αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Αν επιβεβαιωθεί λοιπόν αυτό το σενάριο, θα πρέπει η Ελλάδα να στείλει έναν νέο επίτροπο, που θα αντικαταστήσει τον κ. Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες, κάτι όμως που έχει δυσαρεστήσει ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος και επέλεξε τον Δ. Αβραμόπουλο για ��ο χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών και Μετανάστευσης, γνωρίζοντας ότι θα ασκήσει συγκεκριμένη πολιτική.

Έτσι, αν ο κ. Αβραμόπουλος αποχαιρετήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάρα πολύ πιθανόν ο νέος Επίτροπος να μην έχει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, αλλά κάποιο υποδεέστερο.

Ποιος όμως είναι ο επικρατέστερος για την αντικατάσταση του Δ. Αβραμόπουλου, σε περίπτωση που προταθεί και εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από τον Γιάννη Μηλιό, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές, λέγοντας ότι θα βοηθήσει από άλλα… μετερίζια, αλλά δεν πήρε και κανένα υπουργείο, προκαλώντας εντύπωση σε αρκετούς.

Όσον αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τελικά οι διαδι��ασίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου, όπως ακουγόταν αρχικά.

Συγκεκριμένα, στις 5 Φεβρουαρίου θα έχουμε την ορκωμοσία της νέας Βουλής, ενώ την επόμενη μέρα το πρωί θα γίνει η εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως Προέδρου της Βουλής και το απόγευμα θα εκλεγούν τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου.

Στις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμενόταν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, κατόπιν στις 8 Φεβρουαρίου θα συζητηθούν αυτές στη Βουλή και στις 9 η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμ��ιστοσύνης.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσουν στις 13 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία χρειάζονται 180 ψήφοι. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός πάμε σε δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία απαιτούνται 151 ψήφοι και αν ούτε και τότε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε στην τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.