​Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα ότι οι ελληνικές υποχρεώσεις παραμένουν οι ίδιες παρά την κυβερνητική αλλαγή, έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γέρκι Κατάινεν. Απαντώντας σε ερώτηση του Star κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών, επεσήμανε ότι οι εκλογές είναι σεβαστές, η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπιστεί ακριβώς όπως η προηγούμενη και η Κομισιόν δεν σκοπεύει να αλλάξει στάση απέναντι στις ελληνικές υποχρεώσεις.

«Είχαμε όντως συζήτηση για την Ελλάδα στο κολέγιο των επιτρόπων και η ομόφωνη απόφαση των επιτρόπων ��ίναι ότι πρέπει να φερθούμε στην ελληνική κυβέρνηση και να συνεργαστούμε ακριβώς όπως και με την προηγούμενη. Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός είναι δεσμεύσεις προς του θεσμούς και του άλλους πολίτες της ΕΕ. Η πραγματική οικονομία δεν έχει αλλάξει λόγω των εκλογών. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία αλλαγή και από τη δική μας πλευρά. Βεβαίως πρέπει να σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά όλες οι εκλογές και όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο», είπε.

Σε σχέση με το κούρεμα του ελληνικού χρέους είπε ότι: «Δεν υπάρχει συναίνεση στα κράτη μέλη για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η δική μας στάση είναι η ίδια απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις και ως θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής Συνθήκης πρέπει να επιβάλουμε τον σεβασμό των κανόνων. Βεβαίως και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές».

Ανακοίνωσε επίσης ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ κάλεσε τις ελληνικές αρχές και τους υπουργούς να επισκεφτούν τις Βρυξέλλες, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία».

Και έκλεισε ξεκαθαρίζοντας ότι οι ελληνικές υποχρεώσεις δεν είναι υποχρεώσεις προς τους ευρώ- θεσμούς αλλά προς τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες: «αναμένουμε την επιβεβαίωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα».

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου