Από τα «καρφιά» του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σημαδεύτηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για κάποιους που «προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση», αναφερόμενος στο θέμα με την ανακοίνωση της ύπατης εκπροσ��που της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

«Ορισμένα δείγματα, ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα απαρνηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας: «Θέλουμε να είμαστε Έλληνες πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε να είμαστε παγκόσμιοι διεθνιστές».

Ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, έσπευσε να τονίσει ότι ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο: «Θέλω να διαβεβαιώσω εσάς και όλον τον ελληνικό λαό, ούτε μια φορά, ούτε μια στιγμή, η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερική πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα δημοσίου χρέους».