​Βολές εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, κατηγορώντας τον πρόεδρο του Κινήματος, ότι υπονόμευσε το κόμμα του πατέρα του, αλλά και ότι φέρει ευθύνες για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση.

«Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη συγκέντρωσε σήμερα ένα ποσοστό ψήφων μικρό και ανεπαρκές. Το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί καθόλου, σε σχέση με το μέγεθος της προσπάθειας που έχουμε κάνει. Και σε σχέση με τις αλήθειες που έχουμε πει προεκλογικά. Αυτή είναι όμως η επιλογή του λαού κι έχουμε δημοκρατική υποχρέωση να τη δεχτούμε με απόλυτο σεβασμό. Αντέξαμε όσο θέλησε ο λαός στην ακατάσχετη δημαγωγία, αφενός μεν του εκφοβισμού, αφετέρου δε του εφησυχασμού και των εύκολων υποσχέσεων, στην τεχνητή πόλωση, στα ισχυρά κύματα καιροσκοπισμού. Αντέξαμε κυρίως στην ανιστόρητη υπονόμευση που προκάλεσε η διάσπαση της παράταξης χωρίς πολιτικό λόγο, για ένα καπρίτσιο, για κάποιες προσωπικές εμμονές που πλήρωσαν πανάκριβα και το ΠΑΣΟΚ και η χώρα. Δεν πετύχαμε δυστυχώς εξαιτίας αυτού του λόγου το στόχο μας να βρεθούμε στην τρίτη θέση. Στόχος απολύτως εφικτός για την παράταξη αν δεν είχε μεσολαβήσει το τελευταίο αυτό χτύπημα», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:

«Για το θεσμικά και δημοκρατικά δραματικό γεγονός ότι την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή, υπάρχει ευθύνη, έναντι του έθνους και έναντι της παράταξης. Ευθύνη με ονοματεπώνυμο που βαραίνει τον κ. Γιώργο Παπανδρέου».

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι θα ακολουθήσει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα τεθεί και θέμα ηγεσίας, από το οποίο όμως θα αποκλειστούν μορφώματα και παράγοντες που θέλουν να επηρεάσουν το κόμμα.

«Στην πολιτική μου διαδρομή έχω αναλάβει για λόγους εθνικούς και παραταξιακούς μεγάλες ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν προσωπικά. Κατά μείζονα λόγο αναλαμβάνω τώρα πλήρως την ευθύνη που μου αναλογεί. Είχα τη μεγάλη ευκαιρία και τη μεγίστη τιμή να πάρω μέρος από την πρώτη γραμμή στον πόλεμο της γενιάς μου για να μην καταστραφεί η χώρα. Αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο στην πολιτική διαδρομή ενός προσώπου», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε:

«Όπως έχω ήδη ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ προχωρά συντεταγμένα και χωρίς καθυστερήσεις σε συνέδριο ριζικής ανανέωσης, ενότητας, συσπείρωσης του ευρύτερου χώρου, του σύγχρονου πολιτικού λόγου σε συνέδριο με όλα τα θέματα ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του θέματος ηγεσίας. Αλλά συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όχι άλλων μορφωμάτων ή παραγόντων που φιλοδοξούν να επηρεάσουν το ταλαιπωρημένο ΠΑΣΟΚ έξωθεν, που αφού το υπονόμευσαν έσωθεν μετά το εγκατέλειψαν και παραμένουν όπως είδαμε αμετανόητοι. Συνέδριο όμως δεν σημαίνει εσωστρέφεια ή απώλεια της αίσθησης των προτεραιοτήτων. Προέχει η χώρα, τα προβλήματα και οι κίνδυνοι τρέχουν, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».

Οργισμένη αντίδραση Παπανδρέου στις δηλώσεις Βενιζέλου

Αμέσως μετά από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέδωσε μια οργισμένη απάντηση στην οποία αναφέρει:

«Καλό θα ήταν όσοι ανέχτηκαν και συνεργάστηκαν με Μπαλτάκους στην κυβέρνηση που υπηρέτησαν, να μην μιλούν για το ποιοι ευθύνονται που η Χρυσή Αυγή έφτασε να γίνει τρίτο κόμμα από τις ευρωεκλογές».