​Σίγουρος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».

«Στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα κλείνει την πόρτα στο παρελθόν. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη για αλλαγή» γράφει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

«Για να κάνει το αναγκαίο βήμα, προς τα μπρος. Από το σκοτάδι της λιτότητας και του αυταρχισμο��, στο φως της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Γι' αυτό και η Ελλάδα είναι μόνον η αρχή. Έρχεται, μέσα σ' αυτήν τη χρονιά, και η σειρά της Ισπανίας. Η αλλαγή ξεκινάει από το Νότο» σημειώνει ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Η ήττα των πολιτικών χορηγών της λιτότητας, των πλειστηριασμών, της ανασφάλειας και του φόβου, της διαφθοράς και των σκανδάλων έχει την αφετηρία της στις χώρες μας. Οι λαοί μας παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους και ανοίγουν την πόρτα του αύριο σε νέους και άφθαρτους ανθρώπους. Στους δικούς τους ανθρώπους, με το καθαρό βλέμμα. Γι' αυτό η νίκη του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μήνυμα μιας νέας, ελπιδοφόρας πορείας για την Ισπανία. Μιας πορείας που, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, με σταθερότητα επιλέγει και ο ισπανικός λαός. Έτσι θα πάει μπροστά ο Νότος, για ν' αλλάζει η Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ευρώπη σήμερα δεν είναι θύμα της κρίσης- η κρίση, άλλωστε, τελείωσε εκεί απ' όπου ξεκίνησε, στις ΗΠΑ, χάρη στην επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Η Ευρώπη είναι θύμα της λιτότητας. Κινδυνεύει από τη συντηρητική πολιτική όσων αναμεταδίδουν στις χώρες τους τις ιδιοτελείς επιλογές της κ. Μέρκελ. Η νεοφιλελεύθερ�� διαχείριση της κρίσης έχει οδηγήσει το Νότο συνολικά, σε μια πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά ασταθή ισορροπία της κρίσης. Επιβιώνουμε ανάμεσα στη στασιμότητα και τη χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ, στον αποπληθωρισμό, στο υψηλό χρέος, τη μεγάλη ανεργία και τη διευρυμένη φτώχεια».

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ.Τσίπρας τονίζει πως «για εμάς, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα αρχή για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων του ευρωπαϊκού Νότου», πετώντας την μπάλα στο γήπεδο της ΕΚΤ.

«Αυτές τις μέρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατάει τα κλειδιά της Ευρώπης. Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μία από τις προτάσεις για τη συλλογική και βιώσιμη έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση. Εάν υιοθετηθεί θα είναι ευπρόσδεκτη, έστω και με μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Για να είναι, όμως, αποτελεσματική θα πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστροφή του Μάριο Ντράγκι: "ό,τι κι αν χρειαστεί" (whatever it takes). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ευρείας κλίμακας, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Δηλαδή, να περιλαμβάνει όλες τις χώρες που την έχουν ανάγκη» επισημαίνει ο κ.Τσίπρας

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να αναλάβει το βάρος της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε επειγόντως: Επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σε όποιες χώρες της Ευρωζώνης, είναι εφικτό σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ευρωπαϊκό "New Deal", δηλαδή, ισχυρή, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων ευρείας κλίμακας» .

«Στις 25 Ιανουαρίου, η ελπίδα έχει πα��ρίδα. Και η Ευρώπη, την πυξίδα για την αλλαγή» καταλήγει στο άρθρο του στην «El Pais» o κ. Τσίπρας.