​Ο αριθμός των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο ρυθμιστής για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Έτσι, αν ο αριθμός αυτός κυμανθεί στα επίπεδα του 2012, η επόμενη κυβέρνηση μπορεί εύκολα να είναι μονοκομματική.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2012 η διασπορά των ψήφων ήταν μεγάλη και τα εκτός κόμματα Βουλής συγκέντρωσαν ποσοστό 19,02%. Αν λοιπόν συμβεί κάτι ανάλογο και στις 25 Ιανουαρίου, τότε το πρώτο κόμμα μπορεί ακόμα και με 33% να αποσπάσει 152 έδρες και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα… ψιλά γράμματα του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος, οι δύο παράμετροι που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αν ένα κόμμα θα κερδίσει την αυτοδυναμία είναι το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα και οι επιδόσεις των μικρών κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο 3% για να μπουν στη Βουλή.

Έτσι, όσο περισσότερα είναι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής και κατ’ επέκτασιν και το άθροισμα της δύναμής τους, τόσο μικρότερο θα είναι και το ποσοστό που θα χρειάζεται ο νικητής των εκλογών για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών.

Αντιθέτως, αν τα κόμματα που δεν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή κινηθούν στα επίπεδα των εκλογών του Ιουνίου του 2012, που συμπιέστηκαν στο 5,98%, τότε το σκηνικό αλ��άζει άρδην και το πρώτο κόμμα με ένα 33%, κερδίζει μόλις 138 έδρες. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικές συνεργασίες, διαφορετικά μπορεί να έχουμε και νέες εκλογές.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα που ακολουθεί:

pinakas.jpg

Υπενθυμίζεται ότι αν το ποσοστό των κομμάτων που μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν το 5,98%, τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται να συγκεντρώσει το 37,8% των ψήφων για να πάρει 151 έδρες.

Για να υπολογιστεί ο αριθμός των εδρών που παίρνει κάθε κόμμα θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί το ποσοστό του με το 250 και στη συνέχεια το γι��όμενο να διαιρεθεί μ�� το ποσοστό όλων των κομμάτων που περνούν το 3%.

Άλλωστε το πρώτο κόμμα αυξάνει την εκλογική του δύναμη με το μπόνους των 50 εδρών.

Οι αλλαγές στις έδρες

Αλλαγές όμως επήλθαν σε 14 εκλογικές περιφέρειες της χώρας μετά και από την τελευταία απογραφή. Έτσι, οι μονοεδρικές από 8 μειώθηκαν σε 7: Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Λευκάδα, Σάμος και Φωκίδα.

Οι έδρες αυξάνονται στις εξής εκλογικές περιφέρειες:

Β΄Αθήνας (Από 42 σε 44)
Περιφέρεια Αττικής (Από 12 σε 15)
Θεσπρωτία (Από μονοεδρική σε 2 έδρες)
Β΄ Θεσσαλονίκης (Από 7 σε 9)
Κυκλάδες (Από 3 σε 4)
Μαγνησία (Από 5 σε 6)

Μείωση εδρών έχουμε στις εξής περιφέρειες:

Α' Αθηνών (Από 17 σε 14)
Αιτωλοακαρνανία (Από 8 σε 7)
Αχαΐα (Από 9 σε 8)
Βοιωτία (Από 4 σε 3)
Ηλεία (Από 6 σε 5)
Καρδίτσα (Από 5 σε 4)
Σέρρες (Από 7 σε 6)
Τρίκαλα (Από 5 σε 4)