​Για τις εκλογές και το ελληνικό χρέος μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real Fm, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, εξαπολύοντας τα πυρά του και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σταμάτης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί την παραπλάνηση του λαού και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη μόνο για την επίσπευση των εκλογών.

«Άλλη ευθύνη είναι αυτού που κλέβει και άλλη ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που δε έχει βάλει συναγερμό. Εμείς δεν έχουμε την ευθύνη γιατί πάει η χώρα σε εκλογές, ευθυνόμαστε γιατί φέραμε νωρίτερα τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων διαπιστώσαμε μια σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ. Εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο και κανένα δικαίωμα να επισπεύσουμε τη συμφωνία, εφόσον υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν», δήλωσε ο κ. Σταμάτης και συνέχισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μια παραπλάνηση του Ελληνικού λαού. Αυτό που παρουσιάζει ως e-mail Χαρδούβελη, είναι ουσιαστικά το e-mail που μας έστειλε η τρόικα με 19 σημεία. Για πoιο λόγο χτύπησε τόσο άγρια την Προεδρική εκλογή και ζητά εκλογές; Ας άφηνε εμάς να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και να λογοδοτήσουμε στον Ελληνικό λαό. Είναι μείζον ζήτημα. Το Σύνταγμα καθιερώνει πότε γίνονται εκλογές».

Ο υπουργός Επικρατείας έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου αν τελικά τις εκλογές δεν τις κερδίσει η ΝΔ, προειδοποιώντας ότι αν δεν κλείσει η συμφωνία με την τρόικα δεν πρόκειται να πάρουμε τα χρήματα που είναι αναγκαία για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας.

«Και με την Τουρκία βρισκόμαστε σε διάλογο εδώ και 50 χρόνια για το Κυπριακό. Λύθηκε; Εμείς έχουμε να παίρνουμε, αν κλείσουμε τη συμφωνία, 7,1 δισ. μέχρι τον Μάρτιο. Τον Μάρτιο έχουμε υποχρεώσεις 4,3 δισ. και μέχρι τον Ιούνιο θα ξεπεράσουμε τα 10. Αν δεν κλείσουμε τη συμφωνία, αυτά τα χρήματα δεν θα τα πάρουμε. Μπορεί να μας πει κάποιος πού θα τα βρούμε αυτά τα χρήματα; Αν δεν πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, μας κηρύσσουν σε πτώχευση. Αν μια χώρα, δεν έχει να πληρώσει τις υποχρεώσεις και τους πολίτες της, μισθούς, συντάξεις, που ο��ηγούμαστε;», αναρωτήθηκε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά.

«Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι εγώ θα βαράω το νταούλι και θα χορεύουν οι δανειστές, είναι παραμύθια. Έγινε επαναδιαπραγμάτευση το λεγόμενο δεύτερο μνημόνιο ήρθε να διορθώσει αδικίες και κακώς κείμενα του πρώτου δανεισμού. Αν δεν κάναμε διαπραγμάτευση θα είχαμε κλείσει το Review και θα είχαμε πάρει τα χρήματα», υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το κλίμα, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μπορεί να ανατραπεί.

«Ασφαλώς και μπορεί να γυρίσει το κλίμα που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Το 2012 η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ανετράπη και μάλιστα με 2 μονάδες παραπάνω υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Η εκστρατεία της ΝΔ είναι κλιμακωτή. Μεθαύριο θα ακουστεί η άποψη της ΝΔ για το Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να εξαπατήσουμε τον κόσμο και να του πούμε, θα σας δώσουμε αυτά που δεν μπορούμε να του δώσουμε».

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «εγκληματεί, όποιος λέει ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο. Αν λέμε ότι δεν είναι βιώσιμο, τότε είναι σαν να λέμε στις αγορές, μην αγοράζετε ομόλογα. Το αντικίνητρο στις αγορές, είναι η πολιτική αστάθεια που πρέπει να άρουμε. Το χρέος μας είναι βιώσιμο. Το ζήτημα είναι αν θα χαλαρώσουμε από το χρέος μας και γίνει περισσότερο βιώσιμο. Αυτή τη μάχη, δεν τη δίνεις απειλώντας και βρίζοντας».

Καταλήγοντας μάλιστα, τόνισε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θέλει να βγει από το ευρώ.

«Όταν το 74% του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνουμε στο ευρώ, χρειάζεται να απαντήσω εγώ σε κάτι; Λέτε όλος αυτός ο κόσμος να έχει παραφρονήσει; Αν σωθεί το σκάφος, θα σωθούν όλοι οι επιβάτες. Άλλος γρηγορότερα, άλλος πιο αργά. Εμείς ζητήσαμε έναν ��ρόνο επιπλέον παράτασης αυτής της κυβέρνησης για να τα αποδείξουμε όλα αυτά. Εγώ αν ήμουν ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελα με τίποτα να αναλάβω αυτή τη στιγμή. Διότι αν κάνει αυτά που λέει, θα τον πετάξουν από τις αγορές και θα ψάχνουμε να δούμε ευρώ. Όσοι συζητάνε για κούρεμα του χρέους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Μπορούμε να επιμηκύνουμε την αποπληρωμή και να κρατήσουμε χαμηλά επιτόκια. Αυτό διεκδικούμε. Εγώ δεν κατανοώ αυτούς που έχουν συμφέροντα να μείνουμε στο ευρώ και χτυπούν την κυβέρνηση», είπε.