​Την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάσει την Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα δεν θα ζημιώσει τους Ευρωπαίους στην περίπτωση που αναλάβει ο ίδιος την εξουσία, δύο βουλευτές της κυβέρνησης συνασπισμού της Α.Μέρκελ αφήνουν ανοιχτό παράθυρο στην συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, σηματοδοτώντας έτσι μια πιο ευέλικτη στάση της Γερμανίας απέναντι στην χώρα μας.

Όπως λένε οι Γερμανοί βουλευτές, σύμφωνα με το Bloomberg, αν και η διαγραφή χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι, εξετάζεται ωστόσο η χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του δανείου διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης στις 25 Ιανουαρίου. Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η Ελλάδα να εμμείνει στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και λιτότητα.

«Θα υπάρχουν συζητήσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές. Μπορεί να συζητηθεί η επέκταση στην ωρίμανση του χρέους και η μείωση των επιτοκίων και μ�� μια αριστερή κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ingrid Arndt-Brauer των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος ηγείται της επιτροπής Οικονομικών της Κάτω Βουλής

Ένας άλλος αξιωματούχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομα του, υποστήριξε πως η Γερμανία θα συζητήσει με οποιαδήποτε εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό κυβέρνηση της χώρας, περιλαμβανομένης και ενδεχόμενης χαλάρωσης των όρων του δανείου, όσο η Ελλάδα δεν αθετήσει τις δεσμεύσεις λιτότητας.

Die Zeit: Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα

«Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα», γράφει η εφημερίδα «Die Zeit» σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκ��ρονική σελίδα της, προειδοποιώντας πως ενδεχόμενο Grexit θα ήταν επικίνδυνο και πολιτικά κοστοβόρο για την γερμανική κυβέρνηση.

«Σύμφωνα με πληροφορίες της Zeit, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες εξετάζεται αυτή την εποχή πώς θα μπορούσε να υπάρξει ένας πιθανός συμβιβασμός με τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για την γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα - παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται στο μεταξύ λιγότερο επιθετικός από ό,τι πριν από μερικούς μήνες, το οποίο θεωρείται ως ένδειξη ότι θα ήταν ανοιχτός για διαπραγματεύσεις...Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα - ίσως μέσω μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Σε αντάλλαγμα ο Τσίπρας θα παραιτείτο από κάποιες από τις πιο ακραίες απαιτήσεις του. Ένα πραγματικό κούρεμα όμως αποκλείεται» συνεχίζει το δημοσίευμα