Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη εξέφρασε ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

«Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητούμε καν για αυτό το θέμα» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ευρωζώνη τώρα θα άντεχε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας, και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα παραμείνει».

Ο ίδιος, χαρακτήρισε εικασίες τη συζήτηση για ένα πιθανό Grexit και πρόσθεσε: «Συμβουλεύω να περιμένουμε πρώτα τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι κάνουν σαν να έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και αν είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σχηματίσει έναν συνασπισμό. Δεν βλέπω κανέναν εταίρο συνασπισμού, ο οποίος θα στήριζε τις ριζοσπαστικές του θέσεις».

Ο Σουλτς τόνισε ότι έχει μιλήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες και υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας «γνωρίζει ότι μεταξύ της προεκλογικής ρητορικής και ενός κυβερνητικού προγράμματος συχνά υπάρχει διαφορά». Πάντως, άφησε αιχμές εναντίον του λέγοντας ότι δεν μπορεί να διακρίνει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «ποια είναι η καθαρή γραμμή του κ. Τσίπρα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει εξηγήσει καθαρά στον Αλέξη Τσίπρα ότι «διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μονομερή στάση πληρωμών, θα συνεπάγονταν στάση πληρωμών από τους εταίρους στην ΕΕ».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel σχετικά με αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης για ένα Grexit, ο Σουλτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι πηγή του περιοδικού ήταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.