​Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προετοιμαζόταν εδώ και εβδομάδες για μια νέα ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "Stampa."

Όπως σημειώνει, ο υφυπουργός Εργασίας και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν είχε για αρκετό καιρό μυστικές συζητήσεις με ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Άσμουσεν περιγράφεται ως ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα τόσο του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είναι εκείνος που έχει επιλέγει από τη Φρακφούρτη και το Βερολίνο για να ασχοληθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι το κόμμα δε θα βγάλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και δεν λάβει "μονομερείς αποφάσεις" αν πάρει την εξουσία, στις προγραμματισμένες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η παρούσα.