​Το δημοσίευμα της Γαλλικής Le Monde πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Σαμαράς κρύβει έναν «άσσο στο μανίκι του» προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εννοώντας την Μαρία Δαμανάκη, διέψευσαν σήμερα στο star.gr κυβερνητικές πηγές .

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης κρίσιμης ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου, με τα «κουκιά» να είναι μετρημένα μετά και τα 160 «ΝΑΙ» στον Σταύρο Δήμα και το ΠΑΣΟΚ μέσω του Ε.Βενιζέλου να ζητά συναίνεση για τον πρόεδρο, το σενάριο αντικατάστασης στην τρίτη ψηφοφορία ξαναφούντωσε, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν πως το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία παρομοίως με τον νυν υποψήφιο είναι πρώην επίτροπος, κυκλοφορεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Κύκλοι του Μαξίμου, διέψευσαν κατηγορηματικά το σενάριο περί αντικατάστασης του κ.Δήμα, παραπέμποντας στις τελευταίες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά πως ο κ.Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες.

«Ο Σταύρος Δήμας είναι ένα πρόσωπο που ενώνει και εμπνέει. Αυτός θα είναι υποψήφιος και στις τρεις-αν χρειαστεί να γίνουν- ψηφοφορίες» είχε δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπήρξε διάψευση και από το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το σενάριο αντικατάστασης του κ.Δήμα από την κ.Δαμανάκη.

Ο Δ.Καρύδης μιλώντας αποκλειστικά στο star.gr είπε χαρακτηριστικά «πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Από το στενό περιβάλλον της κ.Δαμανάκη διαμηνύουν πως όλα αυτά που ακούγονται είναι "σενάρια επιστημονικής φαντασίας".

«Δεν υπάρχει καμία βάση. Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Η κα Δαμανάκη είναι στο Λονδίνο. Θα έρθει στην Ελλάδα για πέντε ημέρες ειδικά για τις γιορτές και στις 3 Ιανουάριου θα φύγει στην Ουάσιγκτον, όπου και θα παραμείνει μέχρι και τον Απριλίο για επαγγελματικούς λόγους» τόνισε στο star.gr άνθρωπος από το περιβάλλον της πρώην επιτρόπου.

Εν τω μεταξύ, η ίδια η κ.Δαμανάκη, η οποία ξεκινά τη συνεργασία της με τον παγκόσμιο οργανισμό Nature Conservancy, σε πρόσφατη συνέντευξη της στο «Έθνος της Κυριακής» όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν μια τέτοια πρόταση σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βγει πρόεδρος.

«Δεν το αντιμετωπίζω ως ενδεχόμενο» ήταν η ακριβής απάντηση της, τονίζοντας με νόημα πως «έχω πολύ συνειδητά αποφασίσει να μετακομίσω από τα πρώτα θρανία στα πίσω έδρανα. Δεν βγαίνω έξω από την τάξη, που είναι πάντα η πολιτική και η πατρίδα μου, αλλά συνειδητά επιλέγω να πάω στα πίσω θρανία».

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως «ελάχιστη σημασία έχει το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας» επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει σημασία για την Κουμουνδούρου είναι «να πάμε στις εκλογές λόγω εθνικού συμφέροντος».

Ρεπορτάζ Ευαγγελία Ντούρου, Άννα Σταματιάδου