Νέο μήνυμα προς την Αθήνα απέστειλε, λίγες ώρες μετά την πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

«Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της. Είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ορισμένοι θεωρούσαν, βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις και να εντείνει τους ρυθμούς (...) Θα μπορέσει να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.

Όπως επισήμανε ο γερμανός υπουργός η «προληπτική γραμμή στήριξης είναι το ορθό εργαλείο για την Ελλάδα. Η έγκριση της παράτασης του προγράμματος είναι ένα σημαντικό σήμα για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή».

«Οι προοπτικές των πέντε χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι πολύ καλύτερες απ' ό,τι πριν δύο χρόνια» είπε νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά των πέντε αυτών χωρών, και τα ελλείμματα μειώνονται, αν και αναγνώρισε ότι η ανεργία παραμένει ακόμη υψηλή.

Εν τω μεταξύ, χθες Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση βλέποντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα να τρέχουν, απηύθυνε έμμεση προειδοποίηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή των συμφωνηθέντων