Ως «ιδιαίτερα κρίσιμους» χαρακτηρίζει τους επόμενους μήνες για το μέλλον της Ελλάδας η Merrill Lynch, η οποία παραθέτει τα τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, ξεκινώντας από το καλύτερο και πηγαίνοντας στο χειρότερο.

Το καλύτερο σενάριο

Το καλύτερο σενάριο προβλέπει την αποφυγή πρόωρων εκλογών και τη συμφωνία με την τρόικα.

Όπως αναφέρει ο οίκος, για να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο απαιτείται εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και συμφωνία για προληπτική πιστωτική γραμμή με την ΕΕ και το ΔΝΤ πριν τα τέλη Φλεβάρη.

Η εκτίμηση της Merrill Lynch είναι ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να βελτιώσει ��ις πιθανότητες για να βρεθούν οι 180 ψήφοι εάν υποσχεθεί πρόωρες εκλογές έως τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το δεύτερο κατά σειρά καλύτερο σενάριο

Η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές λόγω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ΕΕ θα δώσει και νέα παράταση, πέραν του Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα εάν η νέα κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση, δεν θα αντέξει μακρόχρονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς θα βρίσκεται υπό πίεση χρόνου λόγω των αναγκών χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση ομολόγων.

Παράλληλα, προβλέπει ξεπούλημα στην ελληνική αγορά λόγω της βραχυπρόθεσμης αβεβαιότητας που θα ακολουθήσει τη μη εκλογή Προέδρου, εκτός αν είτε η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και έρθει σε συμφωνία με την τρόικα, είτε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά έρθει σε συμφωνία με την τρόικα, έστω και μετά από μαραθώνιες διαπραγμάτευσεις. Πάντως, η Merrill Lynch διευκρινίζει ότι το δεύτερο ενδεχόμενο είναι δυσκολότερο.

Το χειρότερο σενάριο

Το τρίτο και χειρότερο σενάριο είναι ένας συνδυασμός πολιτικής «παράλυσης» και μη συμφωνίας με την τρόικα μετά τις πρόωρες εκλογές.

Κατά τη Merrill Lynch, σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αρνητική αντίδραση από τις αγορές, ωστόσο η «μετάσταση» της κρίσης στην ευρωζώνη θα είναι περιορισμένη.

Το σενάριο α��τό έχει και… υποσενάρια:

α) Η χώρα οδηγείται σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον Μάρτιο υπό τη σκιά της μη συμφωνίας για κυβέρνηση συνεργασίας.

β) Προκύπτει νέα κυβέρνηση αλλά αποτυγχάνει να συμφωνήσει με την τρόικα και η αβεβαιότητα συνεχίζεται.