Συνάντηση 45 λεπτών είχε στο Μέγαρο Μάξιμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και με τη συμμέτοχη του υπουργού οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα ήταν η πρώτη αυτές τις 40 ημέρες που έχει αναλάβει καθήκοντα Επιτρόπου και έγινε στη χώρα μας, όπως είχε υποσχεθεί.

«Προφανώς υπάρχει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια και μήνες» είπε για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αύτη την πρόοδο στην Κομισιόν. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις ��χι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες της ευρωζώνης ενώ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, τη μεγαλύτερη -όπως είπε- που έγινε ποτέ.

«Ήταν απαραίτητες για την ελληνική οικονομία οι μεταρρυθμίσεις»

«Αν όμως δείτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη και την ανεργία, ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο εύρωστη η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο επιμηκύνεται για δυο μήνες για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδος μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την ελπίδα στους υπόλοιπους δυο μήνες να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, την αξιολόγηση, και να πάμε σε μια νέα σχέση Ελλάδας και Κομισιόν.

Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ενδεχόμενη μη εκλογή προέδρου και πρόωρη προσφυγή σε εκλογές απάντησε πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στη ελληνική πολιτική. «Δεν είναι το πεδίο μου» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι είναι στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδος.

Πρόσθεσε επίσης ότι τις τελευταίες ήμερες έχει μιλήσει πολλές φορές με τον κ. Χαρδούβελη αφενός για να χαιρετήσει την πρόοδο που έχει γίνει και αφετέρου για να επισημάνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.

«Κρίμα να έρθει αντιμέτωπη και πάλι με το Grexit η Ελλάδα»

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν για την προληπτική γραμμή στήριξης. Εργαζόμαστε για να έχουμε κάτι καθαρό μετά από αυτό το πρόγραμμα. Είμαι εδώ σαν φίλος αλλά και σταθερός στις αρχές μου» συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση, για το αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ απάντησε ότι θα ήταν κρίμα καθώς έχει γίνει τόση πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα, πολύ περισσότερο «τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση με περισσότερη αρμονία.

Χαρδούβελης: Καμία συζήτηση για τα πολιτικά

«Δεν μιλήσαμε καθόλου για τα πολιτικά» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέροντας ότι συζητήθηκε η νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη τη νέα χρόνια.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως έχουμε κάνει τις περισσότερες και πως για να συνεχιστούν πρέπει ο κόσμος να τις θέλει. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι θα το κάνει όταν αντιληφθεί ότι ωφελούν τη θέση του, υπογραμμίζοντας πως τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν και η ανεργία θα πέφτει

«Η ευρωζώνη μας έχει στηρίξει αλλά είναι σταθερή στη θέση ότι κι εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στι�� υποσχέσεις μας. Τότε βάζουν και αυτοί πλάτη. Δική μας δουλειά είναι πως θα φτιάξουμε θεσμούς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.