Κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δείχνουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις:

ΚΑΠΑ RESEARCH ΓΙΑ ΤΟ «ΒΗΜΑ»:

Στο 2,8% από το 3,6% που ήταν τον Νοέμβριο μειώθηκε η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της «Κάπα Research», στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ποσοστό 25,5%, ενώ η Ν.Δ. στο 22,7%.

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 6,7%, το Ποτάμι με 6%, η «Χρυσή Αυγή» με 5,9% και το ΚΚΕ, με ποσοστό της τάξης του 5,8%.

Η ΔΗΜΑΡ, ως αυτόνομη οντότητα, καταγράφει αμελητέα ποσοστά και φαίνεται να συντρίβεται.

Το 57,8% ζητεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ Πρόεδρο από νέα Βουλή, μετά την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επιθυμεί το 36,5% των ερωτηθέντων.

Σε ερώτησ�� εάν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, το 59,1% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά, ενώ το 33,6% απαντά θετικά.

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 45,1%, έναντι 33,5% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Το 40,6% επιθυμεί και πάλι μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, έναντι ενός 35,7% που επιθυμεί μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

METRON ANALYSIS ΓΙΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»:

Προβάδισμα 3,1% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και 4,2% στην εκτίμηση ψήφου δίνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Στην ίδια μέτρηση ο Α��τώνης Σαμαράς αναδεικνύεται καταλληλότερος πρωθυπουργός με 34% έναντι 20% του Αλέξη Τσίπρα ενώ για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας το 51% θεωρεί πως θα ήταν ένας καλός πρόεδρος και το 14% ότι θα ήταν κακός.

ΑLCO ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»:

Στη δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα», η ψαλίδα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-Νεα Δημοκρατία, κλείνει στις 3,6 μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, από 4,8% που ήταν σε προηγούμενη μέτρηση που είχε κάνει η Alco.

Αναλυτικά, η ΝΔ καταγράφει 24%, έναντι 27,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα κατατάσσεται η Χρυσή Αυγή με 5,6% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5%, το ΚΚΕ με 4,4% και το Ποτάμι με 4,1%. Οι ΑΝΕΛ καταγράφουν 2,9%, ποσοστό οριακό για την είσοδό τους στη Βουλή. Σημαντικό το ποσοστό των αναποφάσιστων, που ανέρχεται στο 11,8%.

Σε ό,τι αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή την προσφυγή στις κάλπες, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, δηλαδή το 54%, προτιμούν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ το 37% θέλει εκλογές και ένα 9% δεν έχει άποψη.

INTERVIEW ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»

Τέλος, στη δημοσκόπηση της «Interview» για τον «Ελεύθερο Τύπο», 6 στους 10 πολίτες τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών, με το 58% να πιστεύει πως θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας, και το 39% να τις επιθυμεί.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκεται στο 3%, έναντι 3,1% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση.=, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 28,6% και την ΝΔ να ακολουθεί με 25,6%.

Τρίτο κόμμα εμφανί��εται το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,6%, το Ποτάμι με 4,1% η Χρυσή Αυγή με 3,9% ενώ ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται εκτός Βουλής με 2,2% και 1,3% αντίστοιχα.

Στην ερώτηση για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 40%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 28%, ενώ ένα 27% παίρνει ο… κανένας!

Προβάδισμα Σαμαρά όμως, δείχνει η δημοσκόπηση και στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους εταίρους μας το μέλλον της οικονομίας», με τον Πρωθυπουργό να συγκεντρώνει 38%, τον Αλέξη Τσίπρα 26%, και τον…κανένα 25%.

Υψηλή χαρακτηρίζεται και η αποδοχή του Σταύρου Δήμα, με το 52% των ερωτηθέντων να βλέπει θετικά τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το 21% να είναι αρνητικό.