Σε δήλωση ανοιχτής στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης προχώρησε το Βερολίνο, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πριν από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πραγματική πρόοδο» και ότι «είναι σημαντικό οι δυνάμεις που κατάφεραν αυτή την πρόοδο να είναι σε θέση να συνεχίσουν».

Ο κ. Σταϊνμάγερ πρόσθεσε: «Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την τολμηρή ελληνική μεταρρυθμιστική πορ��ία. Και είμαι πολύ ευτυχής, και εσύ ακόμα περισσότερο από εμένα, ότι σε αυτό τον δρόμο επιτεύχθηκε πραγματική πρόοδος σε αυτούς τους τελευταίους μήνες, μην πω χρόνια».

Ανέφερε ακόμα ότι η Γερμανία σέβεται την πρόοδο της Ελλάδας και την αναγνωρίζει ρητά, αλλά παραδέχθηκε ότι «τώρα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, η οποία μας εξέπληξε λίγο όλους. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις, τις οποίες βεβαίως παρακολουθούμε με προσοχή εδώ στην Γερμανία».

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε με αναφορές στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και στις επιτυχίες της στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε την προσδοκία ότι «η αίσθηση του καθήκοντος θα επιτρέψει να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές», επιτρέποντας κατά το δίμηνο της παράτασης του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «και να ακολουθήσουν 18 μήνες κυβερνητικής θητείας, κατά τους οποίους θα μπορέσει να απογειωθεί, πραγματικά, η ελληνική οικονομία» .

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ανέφερε ότι «αν δεν αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ο κάθε πολίτης θα κληθεί να κάνει μια επιλογή ευθύνης» και ότι «θα ήταν κρίμα να ακυρώσουμε μόνοι μας τις θυσίες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα».