​Θετική είναι η αντίδραση της Κομισιόν στην απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλου να προτείνουν για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα.

«Η Επιτροπή σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου που θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου. Όπως γνωρίζετε προβλέπονται τρεις γύροι. Πρόκειται για μια δημοκρατικ�� απόφαση των ελληνικών Αρχών και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, ενώ χαρακτήρισε «ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη», την επιλογή Δήμα.

«Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην Επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό», τόνισε η κα Μπράιτχαρτ.

H στάση της εκπροσώπου της Κομισιόν να προβεί σε δημόσια δήλωση στήριξης του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά σε εσωτερική πολιτική διαδικασία κράτ��υς – μέλους, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Μετά την «ατυχή» δήλωση, η Ανίκα Μπράιτχαρτ δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από εκπροσώπους του ιταλικού, γαλλικού και βελγικού Τύπου, οι οποίοι σε έντονα ειρωνικό τόνο, διέγνωσαν αλλαγή της πολιτικής της Κομισιόν σε θέματα εσωτερικών εκλογικών διαδικασιών.

Με έντονη αμηχανία, η ίδια επιχείρησε να ανασκευάσει λέγοντας πως «δεν ήταν στόχος να στηρίξουμε τον υποψήφιο, αλλά να κάνουμε μια καθησυχαστική δήλωση αναφορικά με την αναταραχή στις αγορές χρήματος».

Υπενθυμίζεται ότι ποτέ στο παρελθόν η Κομισιόν δεν προσπάθησε να επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις με τόσο καθαρή δημόσια δήλωση υπέρ μιας πολιτικής επιλογής κυβέρνησης κράτους - μέλους και συγκεκριμένου προσώπου.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ούτε το 2012, ούτε όμως το 2009 οπότε και η κοντινότερη δήλωση - «παρέμβαση στα εσωτερικά» ήταν το περίφημο «όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα ξέρουν» του Χ. Αλμούνια.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου