​Με το… «φάντασμα των Χριστουγέννων» παρομοιάζει η Wall Street Journal την Ελλάδα μετά από την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το κραχ του ελληνικού Χρηματιστηρίου μετά την απόφαση αυτή.

«Για άλλη μία φορά, η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα των Χριστουγέννων, που δεν έχουν ακόμη έρθει. Είναι ένα φάντασμα που ονομάζεται Ελλάδα», αναφέρει σε δημοσίευμά της η The Wall Street Journal.

Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει ότι «οι πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει περάσει στα αλήθεια». Τονίζει μάλιστα ότι η Ελλάδα αναδεικνύει πόσο ατελείωτα μακρά και επίπονη θα είναι η οικονομική προσα��μογή για τα πιο αδύναμα κράτη – μέλη της ευρωζώνης.

wall.jpg

«Εκτός κι αν υπάρχει μια βαθιά αλλαγή στην καρδιά των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης προς τους χρεωμένους γείτονές τους. Διότι η ΕΚΤ, δεν μπορεί να καθυστερήσει για πάντα τις βασικές μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη φύση της ενιαίας νομισματικής ένωσης», τονίζει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Η τελευταία ελληνική αναστάτωση προκλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας κατά δύο μήνες. Κανονικά αυτό δεν θα πείραζε. Ο ρόλος του προέδρου στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός. ��λλά οι κατά του προγράμματος διάσωσης πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εάν η βουλή αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο, μπορεί να προκληθούν γενικές εκλογές κάποια στιγμή στις αρχές του επομένου έτους».

Και αυτός φαίνεται ότι είναι σύμφωνα με τη Wall Street Journal ο μεγάλος φόβος των αγορών: η προκήρυξη πρόωρων εκλογών και η ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η υψηλή δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ρίσκο ότι θα κερδίσει την εξουσία. Αν και η ηγεσία του κόμματος έχει ρίξει τους τόνους σε κάποια σημεία της αφήγησής του και δεν αναμένεται πλέον να παρουσιάσει ένα τελεσίγραφο τύπου “διαγράψτε τα χρέη μας ή θα βγούμε από το ευρώ”, υπάρχουν πολλά περιθώρια για τριβή με τους εταίρους της ευρωζώνης, καθώς πιέζει σκληρά για ελάφρυνση χρέους», αναφέρει η εφημερίδα.