Η ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή πρόεδρου της δημοκρατίας είναι ονομαστική δηλαδή φανερή. Η πρώτη κάλπη θα στηθεί την Τετάρτη στις 17 Δεκεμβρίου και απαιτούνται 200 ψήφοι. Το ίδιο ισχύει και για τη δεύτερη ψηφοφορία στις 23 του μήνα, αφού έχουν μεσολαβήσει πέντε 24ωρα.

Η επόμενη ψηφοφορία θα επαναληφτεί, δύο 24ωρα πριν αποχαιρετήσουμε το 2014 και συγκεκριμένα, στις 29 Δεκεμβρίου όπου χρειάζονται 180 ψήφοι.

Εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία τότε προκηρύσσονται εκλογές. Η νέα Βουλή που θα προκύψει θα κάνει τρεις ψηφοφορίες στην πρώτη χρειάζονται 180 ψήφοι στην δεύτερη 151 και στην τρίτη απλή πλειοψηφία.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 155 βουλευτές, οι 71 του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ψηφίσουν, ούτε και οι 12 του ΚΚΕ. Το ίδιο δηλώνουν ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ που έχουν 10 και 12 βουλευτές, αντίστοιχα.

Από αυτές τις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες θα πρέπει να αντλήσει η κυβέρνηση ψήφους καθώς της λείπουν 25 ψήφοι για να φτάσει στους 180 και οι δυο ομάδες των ανεξάρτητων βουλευτών που απομένουν είναι 24. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς έχουν ξεκαθαρίσει ήδη ότι δεν ψηφίζουν για πρόεδρο.

Ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους προφυλακισμένους από την κοινοβουλευτική ομάδα των 16 της Χρυσής Αυγής και εάν θα πάρουν άδεια για να πάνε στο κοινοβούλιο και να καταψηφίσουν, σύμφωνα με την απόφαση του κόμματος.

Το σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να είναι διαφορετικός υποψήφιος σε κάθε ψηφοφορία, ωστόσο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα είναι ο Σταύρος Δήμας και στις τρεις ψηφοφορίες.

ΒΙΝΤΕΟ STAR