Χορήγηση εκπαιδευτικής άδ��ιας σε κρατούμενους, ανεξάρτητα του αδικήματος για το οποίο έχουν καταδικαστεί, προτείνουν με κοινή τροπολογία που κατέθεσαν, οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Ρ. Μακρή.

Η άδεια, όπως προβλέπει η τροπολογία, «θα χορηγείται από το Συμβούλιο των φυλακών και μόνο κατ' εξαίρεση θα επιτρέπεται η απόρριψη της».

«Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά σε κρατούμενους οι οποίοι έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Επικράτειας, ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους ως υποδίκων ή καταδικασθέντων και ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο είναι υπόδικοι ή έχουν καταδικασθεί», προβλέπει χαρακτηριστικά η τροπολογία.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, «η απορριπτική απόφαση θα αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα επί τη βάσει πραγματικών περιστατικών που πρέπει να μνημονεύονται και από τα οποία να προκύπτει με ασφάλεια και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας θα βλάψει ή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο υπέρτερο έννομο αγαθό».

Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός του, «ο κρατούμενος δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων, η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεωεντοπισμού σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων άδειας».

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σταύρος Κοντονής, Τάσος Κουράκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Μπόλαρη και Χρήστος Καραγιαννίδης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Ραχήλ Μακρή.