Δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο του 2015 η Fitch Ratings σε ανάλυση της, στην οποία εκφράζει ωστόσο επιφυλάξεις για την επόμενη κυβέρνηση.

«Υπάρχει κίνδυνος, η επόμενη κυβέρνηση να είναι λιγότερο υποστηρικτική στις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Η πιο επώδυνη φάση της ελληνικής προσαρμογής έχει τελειώσει και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους καλύπτονται μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2015 χωρίς κεφάλαια από την αγορά ή από την τρόικα» αναφέρει.

Σύμφωνα με την Fitch, η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά ε��ίτευξης των στόχων του 2014, τονίζοντας πως υπήρξε μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια.

Η ανάλυση του οίκου αναφέρει ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του έτους, «αλλά υπάρχει κίνδυνος να μετακυλίσει η όλη υπόθεση και στο 2015. Η έκδοση ομολόγων 3 δισ. της Ελλάδας τον Απρίλιο, έχει αυξήσει τα χρηματοδοτικά της στηρίγματα, αλλά η πρόσβαση στην αγορά δεν είναι ακόμη αξιόπιστη».

Η Fitch προβλέπει ανάπτυξη 0,5% το 2014 και ανάπτυξη 2,5% το 2015, αμετάβλητη σε σχέση με την τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο. Προσθέτει ακόμη ότι το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο, αλλά η εξυπηρέτησή του δεν είναι ακριβή. Ειδικά για τις τράπεζες, επισημαίνει ότι είναι μεν καλά κεφαλαιοποιημένες αλλά η ποιότητα των assets τους είναι φτωχή.