Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.

Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο πρώην υπουργός, βουλευτής και Επίτροπος είναι πρόσωπο που «εκτιμά η ελληνική κοινωνία και σέβεται η διεθνής κοινότητα», το οποίο «ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ο κ. Δήμας, τον οποίο χαρακτήρισε ως «την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας», θα είναι υποψήφιος και στις 3 ψηφοφορίες «αν χρειαστεί». Σημειώνεται ότι κάθε μία από τις τρεις ψηφοφορίες για τον ΠτΔ είναι αυτοτελής και θα μπορούσε ενδεχομένως να επιλεγεί και διαφορετικός υποψήφιος.

«Πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών ο ΠτΔ»

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε αιχμές προς την αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι χρησιμοποίησε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως «πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών».

«Έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει στην ανάπτυξη, μαζεύτηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Όπως όφειλε, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του ΠτΔ».

«Εκλέγουμε Πρόεδρο και ετοιμαζόμαστε για την έξοδο από το Μνημόνιο»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη απόφαση του Eurogroup για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος: «Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση 2 μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με την εκλογή του ΠτΔ ως το τέλος του μήνα, «θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά από το μνημόνιο εποχή».

«Με την εκλογή του νέου ΠτΔ η Ελλάδα απόλυτα σταθερά, και οικονομικά και πολιτικά πλέον, θα είναι έτοιμη από κάθε άποψη να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, της ηρεμίας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης» κατέληξε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.