Με φόντο την δίμηνη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος που αποφασίστηκε χθες στο Eurogroup, επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με στόχο να αρχίσουν συζητήσεις για τα δημοσιονομικά και να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση που είχε πέσει σε τέλμα μετά το Παρίσι.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα σημαίνει ότι θα εντοπιστούν και θα κλείσουν οι όποιες τρύπες του προϋπολογισμού, που όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές φτάνουν τα 1,7 δισ. στην φάση που είμαστε.

Η ελληνική πλευρά κατηγορεί μάλιστα την τρόικα ότι δεν έχει κάτσει να κοστολογήσει πολλές από τις ελληνικές προτάσεις και τους επίμαχους κωδικούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέτρα για αυτά τα 1,7 δισ. ευρώ και να μην έχουμε ως τώρα συμφωνία από ολιγωρία της μιας πλευράς.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν προκύπτει από τα λεγόμενα του Γερούν Ντάισελμπλουμ και από την γραπτή ανακοίνωση του Eurogroup που κάνει λόγο για «πρόοδο που δεν ήταν επαρκής για να κλείσει η αξιολόγηση ως το τέλος του έτους».

Ντάισελμπλουλ: Να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία

Από την αρχή της συνεδρίασης που δεν μπήκε στην ουσία των μέτρων φάνηκε πως η ελληνική πλευρά χρειαζόταν και άλλο χρόνο. Οι απόψεις για το πόσο χρόνο ήταν αρκετά διαφορετικές και η συζήτηση αρκετά έντονη. Η πρόταση για εξάμηνη παράταση ήταν στο τραπέζι και λόγω των πολιτικών συνθηκών είχε αρκετούς υποστηρικτές.

Η άποψη όμως που επικράτησε ήταν αυτή που κατά τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ συνίσταται στο «πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία σύντομα».

Το ίδιο αναφέρουν και καλά πληροφορημένες πηγές της ελληνικής πλευράς που έθεσαν στο τραπέζι το επιχείρημα της αξιοπιστίας και της σταθερότητας: «Μια εξάμηνη παράταση θα δημιουργούσε σύγχυση γύρω από τη βούληση των αρχών να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τα spreads θα εκτινάσσονταν για έξι μήνες και οι αγορές θα ξεχνούσαν την Ελλάδα». Ως εκ τούτου, το Eurogroup αποφάσισε να ρισκάρει και να τεστάρει τις αντοχές και τη βούληση των ελληνικών αρχών, δίνοντας ένα δίμηνο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνουν όλα.

«Ένας μήνας ήταν λίγος, δύο μήνες είναι όμως το σωστό διάστημα», απάντησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση. Στην όλη διαπραγμάτευση βοήθησε αρκετά και ο επίτροπος επί των οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί που υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις και θα έρθει στην Αθήνα πρ��ν το τέλος του έτους.

Υποβάλλει και επίσημα το αίτημα για παράταση σήμερα η Ελλάδα

Σήμερα η Ελλάδα θα υποβάλει και επίσημα το γραπτό αίτημα μετά από τη συμφωνία στο Εurogroup και η τρόικα θα ετοιμάσει μια ενδιάμεση έκθεση προόδου που θα συνοδεύει το αίτημα και θα τεκμηριώνει μαζί με μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους τα νομικά κείμενα που θα φτάσουν στα κοινοβούλια. Ολλανδία, Φιλανδία και Γερμανία θα περάσουν το αίτημα πάρα πολύ σύντομα και στη συνέχεια το Εuro working group θα παρακολουθεί την κατάσταση.

Με αυτή τη διευθέτηση τα 1,8 δισ. ευρώ της δόσης δεν χάνονται, αλλά θα καταβληθούν το αργότερο τον Φεβρουάριο μαζί με 1,8 δισ. από κέρδη κεντρικών τραπεζών και τα 3,4 δισ. του ΔΝΤ. Παράλληλα, παρατείνεται και η παραμονή των χρημάτων του TXΣ στη Ελλάδα που δεν θα χρειάζεται να επιστραφούν όχι απλά για ένα δίμηνο αλλά για όσο χρειαστεί.

Πηγή του ESM, άριστος γνώστης της διαδικασίας και του καταστατικού του μηχανισμού, είπε ότι είναι πολύ βολικό να πούμε μετά στα κοινοβούλια ότι τα λεφτά της πιστωτικής γραμμής έχουν το ύψος των χρημάτων που μένουν στο ΤΧΣ και απλά αλλάζει η χρήση τους.

«Η τρόικα θα δει τα νούμερα και θα πειστεί»

Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη πως όταν η τρόικα κοστολογήσει τα μέτρα που προτείνει και δει τις αποδόσεις για παράδειγμα στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, θα πεισθεί και για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Φυσικά, όλα αυτά εξαρτώνται πλέον από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πακέτο του stuff level agreement και τα prior action θα πρέπει να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο το συντομότερο και κατά πάσα πιθανότητα σε μια και μόνη ψηφοφορία αμέσως μετά. Αν η Ελλάδα τελειώσει γρηγορότερα από το δίμηνο τότε θα υπαχθεί στον ECCL γρηγορότερα.