Το τελευταίο δράμα της Ελλάδας ενδέχεται να μετατραπεί σε τραγωδία υποστηρίζει η Wall Street Journal, σε άρθρο της που υπογράφει ο Simon Nixon.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «επαναπλασαριστεί» ως ένα συμβατικό φιλοευρωπαϊκό κόμμα, στη συναντήσεις με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, ο Α. Τσίπρας έχει αντιταχθεί σε κάθε μεταρρύθμιση.

«Αρνούμενος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση ακόμη και σε μεταρρυθμίσεις που παραδέχεται ότι είναι απαραίτητες, ο Α. Τσίπρας ��αίνεται να ενσαρκώνει τις χειρότερες εκφάνσεις ενός πολιτικού κόσμου τον οποίο λέει ότι θέλει να αλλάξει» αναφέρει.

Η WSJ αναφέρεται στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλες αυξήσεις δημοσίων δαπανών, επανακρατικοποιήσεις και διορισμούς στο Δημόσιο, που θα χρηματοδοτούνται από την ελάφρυνση του χρέους και θα φέρουν την Ελλάδα σε σύγκρουση με την Ευρώπη.

«Ακούγοντας τους συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, είναι δύσκολο να μην καταλήξει κανείς στο ότι ο Αλ. Τσίπρας θα είναι ο Hugo Chavez των Βαλκανίων. Το πρόγραμμά του είναι στο πρότυπο του πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας» ισχυρίζεται ο αρθρογράφος.

«Ο ηγέ��ης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Τρόμαξε τις αγορές με την μετατροπή της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ σε ψήφο εμπιστοσύνης που ελπίζει ότι θα καταλήξει σε πρόωρες εκλογές και με τον ίδιο στο πρωθυπουργικό γραφείο», αναφέρει η Wall Street Journal.

Πάντως, η εφημερίδα των ΗΠΑ επιρρίπτει ευθύνες για την άνοδο του κ. Τσίπρα στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, επι��ημαίνοντας ότι τον Ιούνιο απέλυσε τον επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης, πράξη που ερμηνεύθηκε από την τρόικα σαν άμβλυνση της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου, με την προώθηση στην κυβέρνηση «παλαιού τύπου λαϊκιστών».

«Ακόμη πιο καταστροφικό» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι ο Αν. Σαμαράς δήλωσε υπερβολικά τον Οκτώβριο ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης νωρίτερα, στο τέλος του έτους, με τις αγορές να ερμηνεύουν την δήλωση υπό το πρίσμα της ανησυχίας ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Όπως προσθέτει η εφημερίδα οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν με την παράκαμψη των δανειστών στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2015, για τον οποίο αναφέρει ότι στηρίζεται σε αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Η Wall Street Journal καταλογίζει ευθύνες και στην τρόικα, ενώ ειδικά για το ΔΝΤ αναφέρει ότι συνεχίζει να παρατείνει το κακό ρεκόρ του στην Ελλάδα, ύστερα από «χρόνια κακών τεχνικών προβλέψεων, άστοχων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων». Επισημαίνει ακόμα ότι για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια το ΔΝΤ παρατείνει μία κρίσιμη αξιολόγηση του προγράμματος και πιέζει για περαιτέρω βαθιές μειώσεις δαπανών, οι οποίες ενδέχεται να αποδειχθούν περιττές, όπως συνέβη το 2013 και το 2014, και σε μία μη πολιτικά ρεαλιστική βάσει χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με την Αθήνα, αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος.

Η εφημερίδα καταλήγει ότι πλέον απαιτείται μία παράταση του ισχύοντος προγράμματος ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες δεσμεύσεις της, αλλά συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως εάν εξασφαλίσει την έξοδο από το πρόγραμμα με μια προληπτική πιστωτική γραμμή, στις αρχές του επομένου έτους, θα κατορθώσει να πάρει τις 180 ψήφους και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

«Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε ένα άλμα εμπιστοσύνης από την τρόικα. Εάν η τρόικα αποτύχει να συμφωνήσει σε ένα ικανοποιητικό deal με τον Α. Σαμαρά, θα πρέπει να προετοιμάζεται για μια πολύ λιγότερο ικανοποιητική συμφωνία με τον Αλ. Τσίπρα» αναφέρει.