​Πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσαν οι μεγάλες δικαστικές υποθέσεις οι οποίες έχουν πολιτικό παρονομαστή κατά τη διάρκεια της 30ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η φωτιά άναψε όταν η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για περισσότερες από 100 ποινικές υποθέσεις που φέρονται να αφορούν υπουργούς και όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουν θαφτεί».

«Δεν εξετάζονται και θάβονται στα συρτάρια. Τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 100 ποινικές δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, έχουν θαφτεί. Μόνο μία, αυτής της λίστας Λαγκάρντ, έχει εξεταστεί» υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου και συνεχίζοντας μίλησε για «μη εξέταση της δικογραφίας για την υπόθεση των υποβρυχίων που αφορούσε τους κυρίους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου» ενώ υποστήριξε πως μεθοδεύεται ευμενέστατη μεταχείριση για τους καταχραστές του Δημοσίου «Δεν μπορεί να υπάρχει πατέντα αμνηστίας και ��συλίας για κυβερνητικά πρόσωπα και ημετέρους», είπε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την πλευρά του παρατήρησε πως «βλέπουμε, πια, εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας και της δικαστικής».

Μάλιστα απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης τόνισε πως «γρήγορα πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα του υπουργού να διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Σε μία περίπτωση θα έπρεπε να το πράξετε κύριε Υπουργέ στην υπόθεση Μπαλτάκου και δεν το κάνατε…».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απάντησε τόσο στις αιτιάσεις της κ. Κωνσταντοπούλου όσο και σε αυτές του κ. Καμένου.

Για την ατιμωρησία των υπουργών ο κ. Αθανασίου είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών «αλλά χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων σημείωσε ότι ο ρόλος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κρίθηκε από την πρόταση εξεταστικής που κατέληξε ότι δεν έχει ευθύνη ενώ σχετικά με την καθυστέρηση της διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή και το κλείσιμο αυτής, επισήμανε ότι η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της λόγω Ευρωεκλογών.

Παίρνοντας και πάλι το λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση των υποβρυχίων παρόλο που η Εισαγγελία Διαφθοράς διαβίβασε την δικογραφία ζητώντας να διευρυνθούν τυχών ποινικές ευθύνες Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου.

«Δεν υπήρξε καμία εξέταση και κανένα εισαγγελικό πόρισμα. Το όνομα και μόνο υπουργού υποχρεώνει τους εισαγγελείς να διαβιβάσουν μία δικογραφί�� στη Βουλή» απάντησε ο κ. Αθανασίου από την πλευρά του.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην νομοθετική ρύθμιση για τους καταχραστές του δημοσίου τονίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται.

Ο κ. Αθανασίου, όμως, απάντησε και στις βολές που δέχτηκε από τον Πάνο Καμένο για την υπόθεση Μπαλτάκου λέγοντας πως διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει απάντηση και στα σχόλια περί μη σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θέλει να δώσει τα χρήματα στους δικαστές «Αν επεδείκνυε ασέβεια δεν θα έκανε τον νόμο».

Μάλιστα, εξαπέλυσε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως δεν ψήφισε για τα αναδρομικά και υπενθύμισε ότι ο Π. Σκουρλέτης στη Βουλή είπε πως το κόμμα του θα ψηφίσει λευκό διότι δεν μπορούν δικαστές, παρά το δίκαιο αίτημα τους, να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με άλλους εργαζόμενους.

Η βραδύτητα απονομής της δικαιοσύνης ήταν το κυρίαρχο θέμα στις τοποθετήσεις των ομιλητών κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.

Μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρατήρησε ότι ειδικά για την ποινική δικαιοσύνη δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως έχουμε φτάσει στα όρια την αρνησιδικίας. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε μεταξύ άλλων την επιμήκυνση του ωραρίου των δικαστηρίων κατά 2 με 3 ώρες ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρότασή της για μείωση των αδειών επαπειλούμενης κύησης καθώς ζήτησε στις γυναίκες συναδέλφους της είτε να τις περιορίσουν είτε να αναλάβουν τη δι��κπεραίωση δικογραφιών στο σπίτι.

«Δε θέλω να περιορίσω τα δικαιώματα των εργαζόμενων» είπε η κ. Κουτζαμάνη απαντώντας σε σχετικά σχόλια της Ζωής Κωνσταντοπούλου και συνέχισε «Όλοι γνωρίζουν στο δικαστικό σώμα ότι έχουν αυξηθεί οι άδειες επαπειλούμενης κύησης. Ειδικά στην επαρχία υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτό που είπα είναι να βοηθήσουν παίρνοντας δικογραφίες στο σπίτι».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κωνσταντίνος Τζαβέλας στην ομιλία του πρότεινε λύσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων εισηγήθηκε:

α) πλήρη μηχανοργάνωση των εισαγγελιών και δικαστηρίων

β) βελτίωση των υπαρχόντων δικαστικών καταστημάτων και ανέγερση νέων σύγχρονων δικαστικών κτιρίων,

γ) γρήγορη αύξηση των θέσεων, τόσο των Εισαγγελέων α’ βαθμού, ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, όσο και των Εισαγγελέων Εφετών,

δ) πλήρωση των κενών θέσεων Δικαστικών Γραμματέων και Δικαστικών Επιμελητών, με την πρόσληψη του αναγκαίου, για τη σωστή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, αριθμού υπαλλήλων.

Ο κ. Τζαβέλας υπογράμμισε ότι «ο μη σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων, δεν συνιστά τίποτε άλλο, παρά «πριόνισμα του κλαδιού», που στηρίζεται η ίδια η Ελληνική Πολιτεία, ως ανεξάρτητο κράτος δικαίου».